Bizantium

Inschrijving in de KBO: wat je moet weten

Wil je een eigen onderneming starten in België? Dan is de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) een van de eerste belangrijke stappen die je moet zetten. Maar wat is de KBO precies en waarom is het zo belangrijk om je onderneming hier te registreren? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de KBO, van het verkrijgen van een uniek ondernemingsnummer tot het belang van transparantie en administratieve vereenvoudiging. Zo begin je goed voorbereid aan jouw ondernemersavontuur!

Voor de snelle beslissers:

849

Wat is de Kruispuntbank van Ondernemingen?

De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is een centrale databank, beheerd door de FOD Economie, die gegevens van Belgische ondernemingen bevat, zoals hun activiteit, adres en uniek ondernemingsnummer.

Inschrijving in de KBO

De inschrijving in de KBO is verplicht voor iedereen die een onderneming wil starten in België. De Kruispuntbank fungeert als centrale databank voor alle ondernemingen.

Waarom is deze inschrijving verplicht?

Is er altijd één inschrijving per onderneming?

Meestal heeft een onderneming slechts één ondernemingsnummer. Echter, een onderneming kan meerdere vestigingen hebben, waarvoor per vestigingseenheid een afzonderlijk nummer kan worden toegewezen.

Ook kan een onderneming verschillende activiteiten uitoefenen, die onder verschillende NACEBEL-codes vallen. Dit kan leiden tot meerdere inschrijvingen voor verschillende activiteiten.

Wat wordt er ingeschreven in de KBO?

In de KBO worden verschillende gegevens geregistreerd. De belangrijkste gegevens zijn:

Gegevens van de onderneming

Officiële naam, uniek ondernemingsnummer, juridische vorm (bv, nv, enz.) en datum van oprichting.Voorbeeld: de zorg van bepaalde vrije beroepen zoals o.a. een arts, een diëtist, een tandarts en een kinesitherapeut is in België in het algemeen vrijgesteld van btw.

Vestigingsgegevens

De fysieke locatie van de vestigingseenheden.

Contactegegevens

Het adres van de maatschappelijke zetel en de vestigingseenheden.

Bestuurders en mandaten

Namen van de verantwoordelijke personen binnen de vennootschap.

Sociale en fiscale verplichtingen

Het btw-nummer van de vennootschap.

Hoeveel betaal je voor een ondernemingsnummer?

Voor het verkrijgen van een ondernemingsnummer betaal je €105,5. Dit bedrag geldt voor zowel éénmanszaken als vennootschappen in België.

Inschrijving in de KBO via Bizantium

An new company in 3 steps

Bizantium verzamelt alle informatie in een intuïtieve flow, genereert de nodige documenten en houdt alle partijen op de hoogte met realtime updates. Wanneer het dossier compleet is, wordt de oprichting met een digitale volmacht voltooid bij de notaris.

+/-
0
werkdagen
meer dan
0
ondernemingen opgericht
0
%
digitaal
0
+
jaar ervaring

Wat is een ondernemingsloket?

Ondernemingsloketten zijn erkende organisaties die ondernemers helpen bij administratieve formaliteiten rond het opstarten van een onderneming. Ze zorgen onder andere voor de inschrijving in de KBO en helpen bij de aanvraag van een btw-nummer. Ondernemingsloketten zijn essentieel voor de oprichting van vennootschappen.

Waar vind je een ondernemingsloket?

Je vindt ondernemingsloketten in verschillende steden in België. Je kunt eenvoudig een erkend ondernemingsloket bij jou in de buurt vinden door online te zoeken, bijvoorbeeld naar organisaties zoals Securex. Deze bieden vaak ook online diensten aan.

Hoeveel kost een KBO-uittreksel?

Een uittreksel uit de KBO kost tussen de €15 en €20, afhankelijk van het ondernemingsloket. Dit bedrag dekt de administratieve kosten.

Waarvoor heb je zo'n uittreksel nodig?

Een uittreksel uit de KBO is belangrijk voor verschillende administratieve doeleinden. Veel ondernemingen hebben dit nodig voor het openen van een zakelijke bankrekening of het afsluiten van verzekeringen. Enkele andere toepassingen zijn:

  • Deelnemen aan aanbestedingen: Een uittreksel kan nuttig zijn om aan te tonen dat je onderneming betrouwbaar is, bijvoorbeeld bij overheidsaanbestedingen.
  • Juridische procedures: Een uittreksel kan ook van pas komen bij juridische procedures, bijvoorbeeld om de rechtsgeldigheid van je onderneming aan te tonen.

Wat moet je nog regelen bij je inschrijving?

Inschrijving in de KBO is slechts één stap bij de start van een onderneming.

  • Sociaal verzekeringsfonds: Als zelfstandige ben je verplicht je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit fonds int sociale bijdragen en zorgt ervoor dat je rechten op sociale zekerheid, zoals pensioen en uitkeringen, worden opgebouwd. De hoogte van de bijdragen hangt af van je inkomen.

  • Oprichtingsakte: Bij het oprichten van een vennootschap moet je ook een oprichtingsakte laten opstellen door een notaris. Deze akte moet worden ingeschreven bij de ondernemingsrechtbank en vervolgens worden ingevoerd in de KBO. De notaris zorgt ervoor dat alle wettelijke formaliteiten correct worden vervuld.

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?

Book a call with a start-up advisor

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?

Book a call with a start-up advisor

Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers

en_GBEN