De besloten vennootschap - alles wat je moet weten
Tijdens je zoektocht naar het ondernemerschap zal je ongetwijfeld een beslissing moeten maken over welke ondernemingsvorm je gaat oprichten. Om je op weg te helpen vind je in deze gids alles wat je moet weten over het oprichten van een besloten vennootschap (bv).
De bv is een van de meest voorkomende ondernemingsvormen in België. We gaan het hebben over de voordelen die deze rechtsvorm aanbiedt en ook een blik werpen op de kenmerken en oprichtingsvereisten van een bv.
Voor de snelle beslissers:
Andere vennootschapsvormen in België zijn de naamloze vennootschap, de commanditaire vennootschap, de vennootschap onder firma en de coöperatieve vennootschap. Deze worden in een later stadium besproken.
Wat houdt een besloten vennootschap in?
Een besloten vennootschap is een veelvoorkomende rechtsvorm voor vennootschappen/ondernemingen in België. Bij deze rechtsvorm is het kapitaal verdeeld in aandelen die tevens niet vrij overdraagbaar zijn. De aandeelhouders hebben beperkte aansprakelijkheid, dit betekent dat alleen de inbreng wordt geriskeerd (uitzondering oprichtersaanprakelijkheid). De bv heeft een flexibele structuur en beschermt het privévermogen.
- Meest opgerichte ondernemingsvorm
- Privévermogen beschermd
- Geen minimum startkapitaal
De meest voorkomende vennootschapsvormen
Besloten vennootschap - bv
Flexibel, beperkt aansprakelijk, aandelen niet vrij verhandelbaar. Kan ook een uitgesproken familiaal karakter hebben.
Naamloze vennootschap - nv
Voor grotere ondernemingen tot middelgrote ondernemingen, aandelen vrij verhandelbaar, beperkte aansprakelijkheid.
Vennootschap onder firma - vof
Eenvoudige structuur, onbeperkte aansprakelijkheid van vennoten. Vaak gebruikt door advocaten en andere vrije beroepers.
Commanditaire vennootschap - Comm. V.
Combinatie van beherende vennoten (onbeperkte aansprakelijkheid) en stille vennoten (beperkte aansprakelijkheid).
Onder welke voorwaarden mag je een bv beginnen?
- Oprichtingsakte
De oprichting van een bv moet gebeuren via een notariële akte (authentieke akte). Deze akte bevat de statuten en wordt opgesteld door een notaris. Financieel Plan
De oprichters moeten een financieel plan opstellen voor de eerste twee jaar van de onderneming. Het financieel plan wordt gegeven aan de notaris en kan later worden geraadpleegd in geval van een faillissement, denk hierbij aan oprichtingsaansprakelijkheid.
Bankattest
Als er een inbreng in geld wordt gedaan, moet dit bedrag op een geblokkeerde bankrekening worden gestort.
Oprichtingskosten
Houd rekening met notariskosten, inschrijvingskosten bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), en publicatiekosten in het Belgisch Staatsblad.
De voor- en nadelen van een besloten vennootschap
Beperkt aansprakelijk
Aandeelhouders/bestuurders lopen alleen risico over het geïnvesteerde kapitaal, waardoor hun persoonlijke vermogen beschermd blijft. In tegenstelling tot andere vennootschapsvormen waar je hoofdelijk aansprakelijk kan worden gesteld.
Continuïteit
De continuïteit van de onderneming is beter gewaarborgd, aangezien de bv voortleeft onafhankelijk van de eventuele veranderingen in aandeelhouders of bestuurders.
Geen minimum startkapitaal
Sinds de hervorming van het vennootschapsrecht zijn er enkele wijzigingen met betrekking tot het maatschappelijk kapitaal. Het is niet langer verplicht om een minimumkapitaal te hebben voor de opstart. In plaats daarvan dien je voldoende aanvangsvermogen te hebben.
Complexiteit en kosten
Een bv oprichten is complexer dan bijvoorbeeld een eenmanszaak of een VOF. De kosten zijn hierbij ook hoger, denk maar aan de notariële akte en de verplichting voor de publicatie van de jaarrekening.
Aansprakelijkheid bij een bv
Een van de grootste voordelen van een bv is de beperkte aansprakelijkheid voor aandeelhouders. In essentie betekent dit dat aandeelhouders niet hoofdelijk / persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de vennootschap. Hun financiële risico is beperkt tot het bedrag dat zij hebben geïnvesteerd in de bv.
Hoewel aandeelhouders doorgaans beschermd zijn tegen persoonlijke aansprakelijkheid, kunnen bestuurders van een bv in bepaalde situaties persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, dit noem je de oprichtingsaansprakelijkheid die al een aantal keer werd benoemd hierboven:
Fouten en Onzorgvuldigheid: Bestuurders kunnen aansprakelijk worden gesteld voor schade die voortvloeit uit foutieve of onzorgvuldige beslissingen.
Overtredingen van Wettelijke Verplichtingen: Bestuurders moeten voldoen aan de wettelijke en statutaire verplichtingen van de vennootschap. Als zij deze verplichtingen schenden, kunnen zij persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Dit betreft bijvoorbeeld het niet naleven van boekhoudkundige en administratieve verplichtingen.
Een besloten vennootschap oprichten via Bizantium
An new company in 3 steps
Bizantium verzamelt alle informatie in een intuïtieve flow, genereert de nodige documenten en houdt alle partijen op de hoogte met realtime updates. Wanneer het dossier compleet is, wordt de oprichting met een digitale volmacht voltooid bij de notaris.
- Collecting data
- Generating documents
- Oprichting bij notaris
werkdagen
bv's opgericht
digitaal
jaar ervaring
Hoeveel geld heb je nodig om een bv te starten?
Hoeveel loon kan ik mezelf geven met een bv?
Any questions about your company establishment?
An answer to all your questions
Book a call with a start-up advisor
An answer to all your questions
Book a call with a start-up advisor
Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers
De Reprobel aangifte anno 2024: izili by reprobel
Heb je recent deze brief in de bus gekregen? Na de oprichting ontvangt elke ondernemer een brief van Reprobel met een verzoek tot betaling van
Een bv oprichten in 5 stappen
Om een besloten vennootschap op te richten heb je 3 zaken nodig: de nodige juridische en financiële documenten, een professionele bankrekening, en een (al dan
Een vennootschap oprichten
Vooraleer je aan de slag kan als zelfstandige, moet je een onderneming oprichten. In grote lijnen heb je twee keuzes: met een éénmanszaak starten of