Bizantium

Starten als zelfstandige in bijberoep

Wil je je ondernemersdroom realiseren zonder de zekerheid van een vaste job te verliezen? Dan is het statuut van zelfstandige in bijberoep misschien wel de perfecte oplossing. Dit statuut is ideaal voor iedereen die een zelfstandige activiteit wil uitoefenen naast zijn vast beroep of gewoon een extra inkomen wil hebben.

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en aandachtspunten van een zelfstandige in bijberoep. Hierin verkennen we ook de belangrijkste stappen die je moet ondernemen zodat je zonder zorgen kan starten als zelfstandige in bijberoep. Let’s go!

Voor de snelle beslissers:

3751

Voordelen en nadelen van bijberoep:
is zelfstandige in bijberoep iets voor jou?

Financiële zekerheid

Het starten in bijberoep heeft verschillende voordelen. Allereerst biedt het zelfstandig bijberoep financiële zekerheid. Je kan je hoofdberoep behouden, hierdoor heb je een stabiel inkomen waardoor je je zelfstandige activiteit kan uitbouwen.

Flexibiliteit

Daarnaast biedt het statuut van zelfstandige in bijberoep flexibiliteit. Je kan zelf beslissen hoeveel tijd je steekt in je zelfstandige activiteit. Hierdoor heb je een goede work-life balance.

Lage kosten

Als laatst zijn de kosten ook redelijk laag. Sociale bijdragen en belastingen worden in het begin berekend op je bijverdiensten. Dit is aantrekkelijk aangezien je niet meteen grote financiële verplichtingen dient aan te gaan.

Ingewikkelde planning

Aan de andere kant heb je ook enkele nadelen die hieraan verbonden zijn. Het is noodzakelijk om alles goed te plannen aangezien je ook een hoofdberoep hebt. Dit kan leiden tot veel administratieve verplichtingen en stress.

Minder sociale rechten

Daarnaast bouw je ook minder sociale zekerheid op, denk hierbij aan pensioen en uitkeringen omdat je in bijberoep werkt. De sociale bijdragen kunnen in het begin laag zijn maar een hoger inkomen uit je bijberoep kan leiden tot een hogere belastingschijf.

De meest voorkomende fouten bij starters in bijberoep

Planning

Starten in bijberoep zonder een duidelijke business plan. Som je doelen en strategieën op zodat je op termijn kan kijken of je deze ook verwezenlijkt.

Administratie

Zorg ervoor dat je administratie van in het begin zorgvuldig bijhoudt zodat het geen rompslomp wordt.

Zo start je als zelfstandige in bijberoep

1. Kies je activiteit

Een eerste belangrijke stap is om je activiteit te kiezen. Wat wil je juist doen? Dit kan variëren tot freelance werk of het verkopen van diensten en goederen. Zorg wel dat je iets kiest dat je kan combineren met je hoofdberoep.

2. Inschrijving KBO

De tweede stap is om je zelfstandige activiteit in te schrijven in een erkend ondernemingsloket. Je krijgt hierbij een uniek ondernemingsnummer (btw nummer). Dit bevestigt dan officieel je registratie als zelfstandige in bijberoep.

3. Btw nummer aanvragen

Ten derde dien je een BTW nummer aan te vragen bij de FOD financiën indien je activiteit btw plichtig is. Met dit nummer moet je periodiek btw-aangifte doen en zorg je ervoor dat je btw kunt doorrekenen aan klanten en kunt aftrekken van zakelijke aankopen.

4. Aansluiting sociaal verzekeringsfonds

Ten vierde moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en zodus sociale bijdragen betalen. In het begin betaal je een voorlopige bijdrage, dit wordt dan later aangepast aan je werkelijke inkomsten. Het sociaal verzekeringsfonds zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot de sociale zekerheid wat belangrijk is.

5. Relevante verzekeringen

Als laatst heb je ook de mogelijkheid om relevante verzekeringen af te sluiten, denk hierbij aan een aanvullende ziekteverzekering wat je kan beschermen tegen onvoorziene omstandigheden. Daarnaast kan je ook een administratie en boekhouding opzetten.

Na al deze stappen rest je alleen nog maar om officieel je activiteit op te zetten, good luck!

Kan je in bijberoep werken zonder hoofdberoep?

Nee, het is niet mogelijk om als zelfstandige in bijberoep te werken zonder een hoofdberoep. Het hele idee rond ‘bijberoep zelfstandige’ impliceert dat je een zelfstandige activiteit uitoefent naast een hoofdactiviteit. Dit hoofdberoep moet een voldoende grote tijdsbesteding hebben, zoals een job als loontrekkende of een andere situatie waarin je minstens halftijds werkt.

Moest je toch geen hoofdberoep hebben en geïnteresseerd zijn om zelfstandig te zijn, dan dien je je in te schrijven als zelfstandige in hoofdberoep. Dit houdt in dat je hogere sociale bijdragen moet betalen en mogelijk andere administratieve verplichtingen hebt.

Wat is het verschil met een opstart in hoofdberoep?

Het verschil tussen een aansluiting als zelfstandige in hoofdberoep en als zelfstandige in bijberoep ligt vooral in de sociale bijdragen, het sociaal statuut, en bepaalde rechten en plichten die hieruit voortvloeien.

Bij een zelfstandig bijberoep heb je nog een bron van inkomsten naast je hoofdberoep, zoals een loontrekkende. De sociale bijdragen zijn lager en je btw administratie is normaliter eenvoudiger aangezien je minder omzet maakt.

In de artistieke sector gelden specifieke regels maar in dit artikel wordt hierin niet dieper op ingegaan aangezien dit niet de essentie van dit artikel is.

Hoeveel mag je verdienen als zelfstandige in bijberoep?

Er is geen specifieke limiet op hoeveel je mag verdienen in bijberoep. Wel zijn er een aantal factoren die je moet overwegen:

Wat kost het om te starten in bijberoep?

Het starten als zelfstandige in bijberoep brengt verschillende kosten met zich mee. Hieronder worden de algemene kosten opgesomd maar vergeet uiteraard niet dat dit sector gebonden is. De kosten kunnen sterk variëren.

  • Voor de inschrijving in het kruispuntbank van ondernemingen betaal je ongeveer 90euro.
  • Daarnaast hangen de sociale bijdragen af van je inkomen, wel rekening houdend met een minimumbijdrage van 85 euro per kwartaal.
  • Als laatst kan je ook een boekhouder aanstellen en verzekeringen afsluiten om risico’s te beperken.
    Deze kosten variëren van 500 tot 1000 euro per jaar maar kan je vermijden door zelf je boekhouding te doen.

Een digitale oprichting via Bizantium betekent bovendien dat je je oprichtingskosten gemakkelijk kan terugverdienen via ons partnernetwerk. Je krijgt korting op allerhande software, verzekeringspakketten, leasingwagens, en meer.

+/-
0
werkdagen
meer dan
0
Éénmanszaken opgericht
0
%
digitaal
0
+
jaar ervaring

Belang van aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds

De kwartaalbijdragen die je als zelfstandige in bijberoep betaalt zijn essentieel. Deze sociale bijdragen betaal je namelijk voor toegang tot sociale rechten, denk hierbij aan pensioenopbouw en gezondheidszorg. Daarnaast bieden de bijdragen ook toegang tot een invaliditeitsuitkering, dit is afhankelijk van je situatie en van het type bijberoep. Bij ziekte kan je recht hebben op een ziekte uitkering maar deze is vaak beperkt en inkomens afhankelijk.

Deze rechten bouw je op als zelfstandige in bijberoep

Je bouwt verschillende rechten op als zelfstandige in bijberoep waaronder kinderbijslag, pensioenopbouw en toegang tot de ziektezorg. Je heb daarnaast ook recht op een invaliditeitsuitkering bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het is echter belangrijk te weten dat je als zelfstandige in bijberoep meestal geen aanspraak kan maken op een werkloosheidsuitkering of een inkomensvervangende tegemoetkoming. Dit omdat je bijberoep wordt aanzien als aanvullende activiteit.

Bijberoep en mijn pensioen: welke invloed heeft dit?

Ja! Dit heeft invloed op je pensioen. Je bouwt immers extra pensioenrechten op doordat je bijdragen betaalt. De opbouw is lager dan wanneer je werknemer bent maar dit kan je pensioen verhogen.

Je bijberoep draagt dus bij tot je pensioen, naast de pensioenrechten die jezelf als werknemer/loontrekkende opbouwt.

Aftrekbare beroepskosten

Dit kan je zowat vergelijken met een vennootschap. Je kan verschillende kosten aftrekken van je belastingen zoals, communicatie, marketing, vervoerskosten, beroepsverzekeringen etc. Deze kosten verlagen je belastbaar inkomen. Wel dien je te kunnen aantonen dat deze kosten verband houden met je bijberoep, geen privé kosten dus.

Probeer je kosten dus goed te documenteren om discussies te vermijden!

Stoppen met je bijberoep: hier moet je aan denken

Er zijn een aantal stappen die je dient te overlopen alvorens je kan stoppen als zelfstandige in bijberoep, je moet mogelijk ook je sociaal statuut wijzigen:

Allereerst dien je je uit te schrijven bij het KBO. Dit is een essentiële stap wat aanduidt dat je officieel stopt. Dit moet via het ondernemingsloket. Je staat dan niet langer als zelfstandige ingeschreven. Ten tweede moet je je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds stopzetten. Dit zorgt ervoor dat je geen bijdragen meer betaalt. Als laatst is communicatie naar je klanten en leveranciers belangrijk zodat zij ook op de hoogte hiervan zijn.

De meest gestelde vragen over starten in bijberoep

We list the most frequently asked questions and their answers here for you.

Another question?

Je bouwt rechten op voor pensioen, kinderbijslag en toegang tot ziektezorg.

In de meeste gevallen niet. Bijberoep kan leiden tot verlies van je werkloosheidsuitkering.

Je bouwt aanvullende pensioenrechten op naast je pensioen uit je hoofdberoep.

Kies je activiteit, schrijf je in bij een ondernemingsloket, vraag een BTW-nummer aan, sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds, en regel je administratie.

Any questions about your company establishment?

An answer to all your questions

Book a call with a start-up advisor

An answer to all your questions

Book a call with a start-up advisor

Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers

en_GBEN