Bizantium

Vennootschap of éénmanszaak, welke ondernemingsvorm kies je best?

Gefeliciteerd! Jij hebt besloten ondernemer te worden. Maar… die kriebels in je buik veranderen al snel in stress. Want, wat nu?!

Kies je best voor een éénmanszaak of een vennootschap? Welke vennootschapsvormen zijn het interessantst? Hoeveel kost het oprichten van een vennootschap? En misschien het allerbelangrijkste: hoeveel omzet of winst zal je gaan maken?

In dit artikel geven we jou als startende ondernemer heel wat handige tips & tricks, zodat jij met een gerust hart de juiste beslissingen kan maken. 

Voor de snelle beslissers:

4131

Wat is het verschil tussen een éénmanszaak en een vennootschap?

Voordat jij een keuze kan maken tussen de opties vennootschap – éénmanszaak, wil je wellicht weten wat nu precies de verschillen tussen beide zijn. Wel, hier ga je best even voor zitten want de verschillen tussen een éénmanszaak en een vennootschap zijn verreikend. Ze hebben onder meer betrekking op juridische structuur, aansprakelijkheid, belastingen en boekhoudkundige verplichtingen.

Wat is het verschil met een opstart in hoofdberoep?

De éénmanszaak is een onderneming die gevoerd wordt door één persoon, namelijk jijzelf als solo ondernemer. Bij een éénmanszaak is er geen onderscheid tussen het persoonlijk vermogen van de natuurlijke persoon (eigenaar van de éénmanszaak) en het vermogen van de onderneming of éénmanszaak zelf. Jij en je éénmanszaak zijn dus één geheel en dragen officieel ook dezelfde naam. Hierdoor ben je als eigenaar van de éénmanszaak ook onbeperkt aansprakelijk. Je investeert namelijk met je eigen kapitaal. Dat betekent ook dat je met je eigen privévermogen instaat voor alle schulden van de onderneming.

Bij een vennootschap daarentegen wordt er een aparte rechtspersoon met eigen rechten en plichten opgericht. De oprichters (een of meerdere partners) geven de vennootschap een eigen identiteit, zoals een naam, adres, etc. Daarnaast geven ze de vennootschap een afzonderlijk vermogen dat duidelijk afgescheiden wordt van de privévermogens van de achterliggende aandeelhouders. De aandeelhouder(s) zijn op die manier beperkt aansprakelijk en dus beter beschermd tegen het verhaalsrecht van schuldeisers.

Belastingen: personen- of vennootschapsbelasting?

Op naar het tweede thema: belastingen. De inkomsten van een éénmanszaak worden belast in de personenbelasting. Simpel, maar niet altijd voordelig! Alle inkomsten van de éénmanszaak worden namelijk bij de inkomsten van je persoonlijke inkomsten opgeteld. In de personenbelasting wordt de belasting berekend in schijven tussen de 25 en 50%.

Inkomsten boven de 46.440 euro vallen meteen in de hoogste schijf! De inkomsten van een vennootschap worden belast in de vennootschapsbelasting. Het tarief in de vennootschapsbelasting bedraagt 25% en voor KMO’s geldt onder bepaalde voorwaarden zelfs een verlaagd tarief van 20% op de eerste schijf van 100.000 euro. Hoewel je de inkomsten dan natuurlijk nog moet uitkeren (ja, daarop betaal je ook belasting!), biedt dit typisch toch meer mogelijkheden tot fiscale optimalisaties.

Tot slot nog een woordje over de boekhoudkundige verplichtingen. De éénmanszaak is veruit de meest gekozen ondernemingsvorm omdat deze bijzonder flexibel is. Weinig formaliteiten, weinig administratieve rompslomp en beperkte boekhoudkundige verplichtingen. Ideaal dus voor startende ondernemers! Bij een vennootschap komt meteen heel wat papierwerk kijken. Veel ondernemers zetten daarom pas in een latere fase de stap richting een vennootschap om hun belastingdruk te verlagen.

Zeker zijn van een juiste keuze? Doe hier de simulatie om meteen te weten welke bedrijfsvorm te voordeligst is voor jou:

De voor- en nadelen van een éénmanszaak

Voordelen van een éénmanszaak

In België zijn er volgens de laatste statistieken al meer dan 1 miljoen éémanszaken. Veruit de meest voorkomende ondernemingsvorm dus! Maar is het ook voor jou de juiste ondernemingsvorm? Wel, voor de meeste starters is de éénmanszaak een goed startpunt.

Het oprichten van een éénmanszaak is namelijk heel eenvoudig. Wat heb je nodig? 10 minuten en ongeveer 200 euro. Zo simpel? Ja, echt! Via een erkend ondernemingsloket zoals Securex regel je de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen, de activatie van je btw-nummer en de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds in een paar klikken (en een piep van je bankkaart…). Naast de lage oprichtingskost is er ook geen startkapitaal nodig.

Een éénmanszaak oprichten gebeurt dus snel, efficiënt en goedkoop. Van zodra je éénmanszaak is opgericht, ontstaan er natuurlijk wel een aantal fiscale en administratieve verplichtingen. Zo betaal je bijvoorbeeld sociale bijdragen op basis van je inkomen. Loopt alles toch niet volgens plan? Dan heb je de éénmanszaak zo weer stopgezet.

Een digitale oprichting met Bizantium

+/-
0
werkdagen
meer dan
0
Éénmanszaken opgericht
0
%
digitaal
0
+
jaar ervaring

Nadelen van een éénmanszaak

Hoewel de éénmanszaak de meest flexibele vorm is voor startende ondernemers, heeft deze ondernemingsvorm een aantal significante nadelen. Laat ons beginnen bij het grootste (en gevaarlijkste!) nadeel: de onbeperkte aansprakelijkheid.

Omdat er geen aparte rechtspersoon nodig is, ben jij als natuurlijk persoon volledig en onbeperkt aansprakelijk voor de schulden van je onderneming. Dit is een groot risico, want als het minder goed gaat met je onderneming kunnen schuldeisers aanspraak maken op jouw volledige privévermogen. Het faillissement van je eenmanszaak staat dus ook gelijk met… het faillissement van jezelf!

Start je met een onderneming die veel financiële risico’s inhoudt? Dan is de éénmanszaak dus wellicht niet de beste keuze. Ben jij daarentegen een dienstverlener die opereert volgens het “uurtje-factuurtje” businessmodel? Dan hoeft de onbeperkte aansprakelijkheid jou minder angst in te boezemen.

De voor- en nadelen van een vennootschap

Voordelen van een vennootschap

Een van de grootste voordelen is dat de meeste vennootschappen een aparte rechtspersoon zijn. De aparte rechtspersoonlijkheid zorgt ervoor dat de vennootschap een eigen vermogen heeft dat afgescheiden is van de privévermogens van de achterliggende aandeelhouders of vennoten. Hierdoor is de aandeelhouder beperkt aansprakelijk.

Wat bedoelen we daar nu net mee? Wel, bij de oprichting van een vennootschap stort je als aandeelhouder meestal een bepaalde som geld in de vennootschap. Dit noemen we het kapitaal of de inbreng. In ruil daarvoor krijg je aandelen in de vennootschap. Deze aandelen vormen het bewijs dat jij eigenaar bent van de vennootschap.

Nu terug naar de beperkte aansprakelijkheid. Als aandeelhouder van de vennootschap kan je alleen het geld verliezen dat je in de vennootschap hebt gestort als inbreng of kapitaal. Je bent dus “beperkt aansprakelijk”, maximaal tot datgene wat je zelf hebt ingebracht. Dit is natuurlijk een groot voordeel wanneer er in jouw onderneming financiële problemen ontstaan. Door deze duidelijke scheiding met het je privévermogen, ben je immers minder blootgesteld aan financiële risico’s en weet je op voorhand goed wat het “worst-case” scenario is voor jou als privépersoon.

Naast de beperkte aansprakelijkheid biedt de vennootschap ook wat meer financiële mogelijkheden. Zo kun je de samenwerking met meerdere partners beter organiseren en bovendien meer financiële middelen aanspreken. Ook de fiscaliteit van een vennootschap is in bepaalde gevallen voordeliger. Het standaardtarief van de vennootschapsbelasting is met 25% aanzienlijk lager dan dat van de personenbelasting.

Hoewel je de inkomsten natuurlijk nog uit de vennootschap moet krijgen, zijn er tal van mogelijkheden tot fiscale optimalisatie die jou toelaten het maximale fiscaal voordeel te genieten. Zodra je inkomen in de éénmanszaak sterk stijgt, zal je om fiscale redenen gewoonlijk de ‘upgrade’ maken naar een vennootschapsvorm.

Nadelen van een vennootschap

Bij de oprichting van een vennootschap heb je voldoende startkapitaal nodig. Kies je voor een naamloze vennootschap? Dan voorziet het wettelijk kader een verplicht minimumkapitaal van 61.500 euro. Voor de meest gekozen vennootschapsvorm, de bv (besloten vennootschap), werden de wettelijke verplichtingen recent verzacht. Er is geen vast bedrag aan verplicht minimumkapitaal vereist, maar je moet wel met een solide financieel plan op de proppen komen.

Met dit financieel plan bewijs je de leefbaarheid van je bv en toon je aan dat de bv over voldoende financiële middelen beschikt voor de activiteiten die je gaat uitbouwen. Naast het toereikend aanvangsvermogen kunnen ook de uitgebreide waaier aan formaliteiten een drempel vormen. Gelukkig bestaan er ook flexibele vennootschapsvormen – zoals de vof – waarbij de administratieve rompslomp best meevalt!

Zelfstandige in hoofd- of bijberoep?

Het statuut waarin je terechtkomt bepaal je niet helemaal zelf. Dit hangt namelijk af van je persoonlijke situatie. Wanneer je zelfstandige activiteit je enige of voornaamste bezigheid is, wordt je automatisch zelfstandige in hoofdberoep.

Durf je niet meteen de volledige overstap te maken en heb je nog minstens een halftijdse job? Dan kan je starten als zelfstandige in bijberoep. Denk goed na bij deze keuze, want er zijn best wel wat verschillen tussen beide categorieën – en die voel je natuurlijk ook in je portemonnee.

Ben ik btw-plichtig of niet?

In principe is elke persoon die op regelmatige en zelfstandige basis economische activiteiten verricht btw-plichtig. Dit geldt ook voor ondernemingen zonder winstoogmerk en daarnaast maakt het niet uit of de activiteit als hoofd- of bijberoep wordt uitgeoefend.

Maar let op! Dat jij btw-plichtig bent, wilt niet noodzakelijk zeggen dat je ook effectief btw zal moeten betalen.

Voor bepaalde activiteiten voorziet de btw-wetgeving namelijk in een vrijstelling. Hoewel je in dit geval dus theoretisch wel btw-plichtig bent, zal je uiteindelijk geen btw moeten aanrekenen. In de praktijk is de btw-wetgeving een complex kluwen van regeltjes en uitzonderingen. Als je 100% zeker wil zijn over jouw btw-verplichtingen als ondernemer, is het aangeraden jezelf goed te laten adviseren door een boekhouder of financieel adviseur.

Waarom van éénmanszaak naar vennootschap gaan?

Ben je al een tijdje aan het ondernemen en zie je de omzet van jouw onderneming steeds verder groeien? Dan wordt het misschien wel tijd om een vennootschap op te richten! De winst van je eenmanszaak wordt namelijk rechtstreeks in de personenbelasting belast, waardoor je misschien wel te veel belastingen betaalt.

Vanaf wanneer je best een vennootschap opricht, en welke vennootschapsvorm voor jou het meest geschikt is, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Voor persoonlijk advies kan je beroep doen op een accountant (boekhouder) in je buurt of de test doen via onze gratis simulator.

Heb je een nieuwe bankrekening nodig?

Hoewel het niet wettelijk verplicht is voor eenmanszaken, heeft een aparte professionele bankrekening wel tal van voordelen. Daarom raden we het alle startende ondernemers aan. De professionele bankrekening gebruik je enkel voor de activiteiten van je eenmanszaak.

Hierdoor heb je een duidelijke scheiding tussen je privé uitgaven en professionele uitgaven. Dat vereenvoudigt jouw boekhouding en financiële administratie en voorkomt lastige discussies bij een fiscale controle. Voor vennootschappen is een aparte zakelijke bankrekening wél verplicht.

Kan je met 2 personen een éénmanszaak oprichten?

Zoals het woord zelf al doet vermoeden, is een eenmanszaak enkel mogelijk voor één persoon. In feite is een eenmanszaak ook niets meer dan een natuurlijk persoon die diensten verleent of goederen verkoopt en daardoor “onderneming” wordt. Vennootschappen laten wél toe om met twee of meer personen op te richten.

Een vennootschap oprichten - hoeveel kost dat?

Verplichte formaliteiten

De oprichting van een vennootschap is tegenwoordig relatief eenvoudig. Helaas zijn er wel een aantal vaste procedures en formaliteiten die je moet vervullen. En je raadt het al… dat moet wat kosten!

Hoewel er verschillen zijn tussen de vennootschapsvormen (NV, BV, CommV, Maatschap en VOF), zijn er een aantal kosten waar je sowieso niet onderuit komt. Zo vereist elke vorm van vennootschap een ondernemings- en btw-nummer. In 2024 betaal je voor deze verplichte inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen ongeveer 100 euro. Daarnaast moet je btw-nummer geactiveerd worden. Als je hiervoor ondersteuning vraagt van een sociaal verzekeringsfonds, bedragen de kosten typisch rond de 65 euro. Je kan dit ook zelf doen. Maar om fouten te vermijden, gaan veel ondernemers via een accountant of zelfservice zoals Bizantium.

Een besloten vennootschap oprichten via Bizantium

An new company in 3 steps

Bizantium verzamelt alle informatie in een intuïtieve flow, genereert de nodige documenten en houdt alle partijen op de hoogte met realtime updates. Wanneer het dossier compleet is, wordt de oprichting met een digitale volmacht voltooid bij de notaris.

+/-
0
werkdagen
meer dan
0
bv's opgericht
0
%
digitaal
0
+
jaar ervaring

Startkapitaal met 'voldoende aanvangsvermogen'

Hoewel startkapitaal geen echte kost is, kan het wel een serieuze financiële drempel zijn bij de oprichting van een vennootschap. Gelukkig is voor de meeste vennootschapsvormen geen vast bedrag meer vereist. Sinds 1 mei 2019 kan je in België namelijk ook een bv oprichten zonder startkapitaal. Een gezond financieel plan en “voldoende aanvangsvermogen” blijft echter wel vereist. Met een verplicht minimumkapitaal van 61.500 euro is de naamloze vennootschap dus de vreemde eend in de bijt. Voor starters is deze ondernemingsvorm haast nooit aan de orde.

Langs de notaris

Voor onderhandse vennootschapsvormen (bv of nv) moet je in België langs de notaris. De notaris stelt de oprichtingsakte op en registreert deze vervolgens bij de bevoegde instanties.

Voor jouw afspraak bij de notaris moet je rekenen op ongeveer 1.000 euro aan notariskosten (exclusief btw). Deze vergoeding omvat de registratierechten en het recht op geschriften.

Belgisch Staatsblad

Tot slot moet er een uittreksel van de oprichtingsakte gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad. Dit zorgt ervoor dat belanghebbenden kunnen weten hoe en wanneer jouw vennootschap opgericht werd. Vaak regelt je sociaal verzekeringsfonds dit voor jou. Kostenplaatje? Een kleine 500 euro.

Any questions about your company establishment?

An answer to all your questions

Book a call with a start-up advisor

An answer to all your questions

Book a call with a start-up advisor

Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers

en_GBEN