Bizantium

De ins en outs van de VOF

Elke vennootschapsvorm neemt bepaalde juridische en fiscale voorwaarden met zich mee, die haar meer of minder geschikt kunnen maken voor een bepaalde situatie. Hieronder ontdek je alles wat er te weten valt over de Vennootschap Onder Firma (VOF), waarom je er een zou oprichten en hoe je dat dan juist doet.

Voor de snelle beslissers:

27446

Een vennootschap onder firma (VOF) is een eenvoudige vennootschapsvorm die vooral geliefd is bij KMO’s. Het is een redelijk eenvoudige vennootschapsvorm waarbij geen minimumkapitaal vereist is. Deze lage opstartkosten zijn aantrekkelijk voor ondernemingen die met een klein bedrag iets willen oprichten. Echter moet je wel opletten dat een VOF ook bepaalde risico’s met zich meebrengt, denk hierbij aan de onbeperkte en hoofdelijke aansprakelijkheid van de vennoten.

In dit artikel gaan we dieper in op de unieke kenmerken van de vennootschap onder firma, de voor- en nadelen en wat er allemaal bij het oprichten komt kijken. Denk jijzelf dat deze vennootschapsvorm iets voor jou is? Lees dan zeker verder en aarzel niet om één van onze medewerkers te spreken bij eventuele vragen!

Wat is een VOF?

Een VOF staat voor vennootschap onder firma. Dit is een vennootschapsvorm waarin twee of meerdere vennoten gaan samenwerken om samen een onderneming te beheren. In de vennootschap onder firma zijn de vennoten hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk. Dit betekent dat het privévermogen van de vennoten kan aangesproken worden. Een VOF oprichten kan redelijk snel en er is geen minimumkapitaal vereist en dit kan tevens met een onderhandse akte.

Wat zijn de kenmerken van een VOF?

Wat betekent "onder firma"?

Onder firma betekent dat de vennoten samen gaan optreden onder een gemeenschappelijke naam (de firma). De firma is dus de naam waaronder de vennoten zakelijke transacties uitvoeren. Deze gemeenschappelijke naam zorgt ervoor dat de vennoten als één naar buiten treden. Alsnog blijven ze allebei individueel hoofdelijk aansprakelijk.

Waarom is een VOF fiscaal aantrekkelijk?

Allereerst kan je als VOF in aanmerking komen voor het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting. Dit zorgt ervoor dat de fiscale druk wat verlaagt wordt. Daarnaast is het ook mogelijk om kosten met betrekking tot het bedrijf af te trekken wat tevens ook de belastingdruk verlaagt. Ten slotte kunnen de vennoten zelf bepalen hoe ze de winsten gaan verdelen, dit kan zorgen voor belastingoptimalisatie.

De voor- en nadelen van een VOF

Voordelen

De oprichting van een VOF is redelijk snel aangezien er geen notaris nodig is. Daarnaast heb je geen startkapitaal nodig en beslis jezelf hoeveel je inbreng is. Dit zorgt ervoor dat de opstartkosten laag blijven. De gedeelde verantwoordelijkheid maakt het ook mogelijk om de lasten en risico’s onder de vennoten te verdelen.

Nadelen

Een groot nadeel dat reeds werd vermeld is dat de vennoten onbeperkt aansprakelijk zijn. Door dit gegeven kan het privé vermogen worden aangesproken. Deze onbeperkte aansprakelijkheid kan ervoor zorgen dat de vennoten zich geen risicovolle activiteiten kunnen veroorloven. In tegenstelling tot andere (meeste) vennootschapsvormen waar er een beperkte aansprakelijkheid geldt.

Aansprakelijkheid bij een VOF

Er geldt in principe onbeperkte aansprakelijkheid. Deze onbeperkte aansprakelijkheid geldt specifiek voor de hoofdelijk aansprakelijke vennoten, of anders gezegd de actieve of beherende vennoten. Dit zijn de vennoten die actief mee in het beheer van de vennootschap zitten.

De stille vennoten daarentegen, of ook eens commanditaire vennoot genoemd, brengen slechts kapitaal in en houden zich niet bezig met het beheer. Een stille vennoot is dus niet onbeperkt aansprakelijk maar slechts tot zijn eigen inbreng.

Waarom zou je een VOF oprichten?

Een VOF is interessant voor kleine ondernemingen die een snelle opstart wensen en samen willen werken met andere vennoten. Je hebt hier geen hoge opstartkosten aangezien een onderhandse akte voldoende is. Deze vennootschapsvorm biedt ook flexibiliteit in de verdeling van de winst tussen de werkende vennoten.

Een VOF oprichten via Bizantium

An new company in 3 steps

Bizantium verzamelt alle informatie in een intuïtieve flow, genereert de nodige documenten en houdt alle partijen op de hoogte met realtime updates. Wanneer het dossier compleet is, wordt de oprichting met een digitale volmacht voltooid bij de notaris.

+/-
0
werkdagen
meer dan
0
VOF's opgericht
0
%
digitaal
0
+
jaar ervaring

Hoe worden je inkomsten belast in een VOF?

De inkomsten van de VOF worden in eerste instantie belast in de vennootschapsbelasting. Dit gebeurt aan het wettelijk tarief van 20-25% naargelang de grootte van je vennootschap.

Daarnaast dien je als vennoot ook belasting te betalen op het gedeelte dat aan je wordt uitgekeerd. Dit gebeurt aan een progressief tarief in de inkomstenbelasting. Dit zorgt ervoor dat er geen dubbele heffing ontstaat, de belastingheffing vindt eerst plaats op het niveau van de vennootschap en vervolgens op het niveau van de vennoten voor hun persoonlijke inkomsten. Bovendien zijn de vennoten verplicht om elk kwartaal sociale bijdragen te betalen, ongeacht de winstgevendheid van de vennootschap.

Hoe zit het met de sociale bijdragen bij een VOF?

In een VOF dient elke vennoot zijn sociale bijdragen individueel te betalen en dit op basis van hun persoonlijke inkomen uit de vennootschap. Dit zijn verplichte kwartaalbijdragen ongeacht de winst van de vennootschap. De vennoot dient zich ook in te schrijven bij een sociaal verzekeringsfonds waar de bijdragen betaald worden. Deze bijdragen dienen voor de sociale zekerheid, zoals pensioenopbouw etc.

Hoe betaal je jezelf vanuit een VOF?

Jezelf uitbetalen in een VOF kan door middel van een winstuitkering. Hierbij worden er winsten uit de vennootschap opgenomen. De verdeling van de winst tussen de vennoten dient te gebeuren volgens de afspraken in de vennootschapsovereenkomst.

Kan je zomaar uit een VOF stappen?

Uit een VOF stappen kan je niet zomaar. Het uittreden dient te gebeuren volgens de afspraken in de vennootschapsovereenkomst. Hierbij is meestal ook toestemming van andere vennoten nodig. Daarnaast moet je ook goed de regels omtrent aansprakelijkheid en financiën regelen.

Any questions about your company establishment?

An answer to all your questions

Book a call with a start-up advisor

An answer to all your questions

Book a call with a start-up advisor

Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers

en_GBEN