Bizantium

Sterke algemene voorwaarden opstellen

Stel je voor: je bent net begonnen met ondernemen en de zaken gaan goed. Klanten komen binnen, de omzet stijgt, maar… heb je ook nagedacht over hoe je jouw bedrijf juridisch beschermt? Algemene voorwaarden zijn niet alleen een formaliteit; ze zijn je vangnet bij onverwachte situaties. Of het nu gaat om aansprakelijkheid, betalingstermijnen of garantie, met goed opgestelde voorwaarden creëer je een solide basis voor je onderneming. In deze blog leer je hoe je zelf sterke algemene voorwaarden opstelt en waar je op moet letten om juridisch stevig in je schoenen te staan.

Voor de snelle beslissers:

3005

Het opstellen van algemene voorwaarden is een essentiële stap voor elke ondernemer. Met algemene voorwaarden maak je duidelijke afspraken met klanten over hun rechten en plichten, en bescherm je jouw onderneming tegen juridische conflicten. In deze voorwaarden leg je zaken vast zoals aansprakelijkheid, betalingstermijnen en de levering van producten of diensten. Een belangrijke vraag is dan ook: hoe stel je goede algemene voorwaarden op en wat zijn de wettelijke regels hieromtrent? In dit artikel worden deze vragen uitgebreid besproken.

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn een verzameling afspraken die van toepassing zijn op elke overeenkomst die je sluit met klanten of zakenpartners. Deze voorwaarden beschrijven onderwerpen zoals de garantie op producten of diensten, de betalingstermijn en wat er gebeurt als een klant de overeenkomst wil ontbinden.

Wat moet er allemaal in de algemene voorwaarden staan?

Als je algemene voorwaarden opstelt, moet je ervoor zorgen dat alle belangrijke onderwerpen worden behandeld. Maak deze onderwerpen zo duidelijk mogelijk, zodat de klant ze accepteert. Denk hierbij aan de volgende zaken:

Aansprakelijkheid

Wie is verantwoordelijk voor eventuele schade? Maak onderscheid tussen directe en indirecte schade. Is de klant goed geïnformeerd? Welke vergoeding geldt in geval van schade?

Leveringsvoorwaarden

Binnen welke termijn lever je de producten of diensten?

Betaling

Wat is de betalingstermijn, en wat gebeurt er bij te late betaling? Wat zijn de verplichtingen van de klant?

Garantie

Wat zijn de voorwaarden en de duur van de wettelijke garantie? Het volgen van de wetgeving is hierbij zeer belangrijk.

Herroepingsrecht

Wat is de wettelijke bedenktijd voor consumenten om een product te retourneren?

Toepasselijk recht

Welk recht geldt bij een verschil?

Afgesproken prijs

Zorg dat de overeengekomen prijs duidelijk is voor de koper, inclusief eventuele bijkomende kosten.

Door al deze aspecten in je algemene voorwaarden op te nemen, creëer je een stevig juridisch kader voor je onderneming. Het kan moeilijk zijn, omdat de “kleine lettertjes” niet altijd goed worden gelezen.

Kan je zelf algemene voorwaarden opstellen?

Ja, je kunt zeker zelf algemene voorwaarden opstellen, maar het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Houd rekening met de wettelijke regels die van toepassing zijn, zoals bijvoorbeeld de wettelijke garantietermijn voor consumenten. Het is verstandig juridisch advies in te winnen om zeker te zijn dat de voorwaarden niet in strijd zijn met de wet of onredelijk zijn voor de klant.

Hoe stel je algemene voorwaarden op?

Het opstellen van algemene voorwaarden begint met het inventariseren van de rechten en plichten van beide partijen. Denk aan situaties waarin een klant een product retourneert, een factuur niet op tijd betaalt of wanneer een defect product onder garantie valt. Vervolgens formuleer je deze bepalingen in heldere taal en zorg je ervoor dat ze juridisch correct zijn. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de algemene voorwaarden toepast in al je overeenkomsten. Dit betekent dat je klanten voorafgaand aan de koopovereenkomst duidelijk moet informeren over de voorwaarden. Vermeld deze bijvoorbeeld op je website of stuur ze mee met een offerte of factuur.

Voorbeelden van algemene voorwaarden

Een voorbeeld van algemene voorwaarden:

Prijzen en Betaling: Alle prijzen zijn exclusief btw, tenzij anders vermeld. Betaling dient te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.

In het bovenstaande voorbeeld worden de prijs en de betalingstermijn besproken. Dit zorgt voor duidelijkheid naar de klant toe om toekomstige geschillen te vermijden. Het deponeren van je algemene voorwaarden is geen wettelijke verplichting. Dit betekent dat je deze niet hoeft te registreren bij een instantie of notaris.

Checklist: wat zet je in je algemene voorwaarden?

Bij het opstellen van algemene voorwaarden is het handig om een checklist te gebruiken om niets te vergeten:

Waarom zijn algemene voorwaarden belangrijk?

Algemene voorwaarden zijn belangrijk omdat ze jou als ondernemer beschermen tegen onzekerheden en risico’s. Zonder algemene voorwaarden kun je bij geschillen in een zwakkere positie staan, omdat de regels niet vastliggen.

Wat zijn de regels omtrent algemene voorwaarden?

De regels voor algemene voorwaarden zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek en moeten voldoen aan specifieke wettelijke eisen. Zo mogen de voorwaarden geen onredelijke bepalingen bevatten die de consument onterecht benadelen. Daarnaast moeten de voorwaarden in begrijpelijke taal geschreven zijn en moet je klanten vooraf op de hoogte stellen van de inhoud. Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om je klanten te informeren over de algemene voorwaarden voordat ze een overeenkomst aangaan.

Waar vermeld ik mijn algemene voorwaarden?

Het is belangrijk om je algemene voorwaarden duidelijk en toegankelijk te maken voor je klanten. Je kunt de voorwaarden bijvoorbeeld op je website plaatsen of ze fysiek overhandigen bij een verkoopgesprek. Vermeld ze ook op je facturen.

Bedrijf oprichten via Bizantium

Een oprichting in 3 stappen

Bizantium verzamelt alle informatie in een intuïtieve flow, genereert de nodige documenten, waaronder het financieel plan, en houdt alle partijen op de hoogte met realtime updates. Wanneer het dossier compleet is, wordt de oprichting met een digitale volmacht voltooid bij de notaris.

+/-
0
werkdagen
meer dan
0
ondernemingen opgericht
0
%
digitaal
0
+
jaar ervaring

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?

Plan een gratis call met een startersadviseur

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?

Plan een gratis call met een startersadviseur

Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers

nl_BENL