Fietskosten in je onderneming
Een fiets gebruiken in je onderneming? Dat klinkt misschien simpel, maar het kan je als ondernemer heel wat voordelen opleveren. Of je nu kiest voor een hippe plooifiets, een snelle elektrische fiets of een klassieke stadsfiets, er zijn tal van manieren om fiscaal slim te fietsen én tegelijkertijd iets goeds te doen voor je gezondheid en het milieu.
In deze blogpost ontdek je hoe je fietskosten kunt aftrekken, hoe het zit met het voordeel van alle aard en waarom een fietsvergoeding een slimme zet is. Klaar om je onderneming op wieltjes te laten lopen? Lees snel verder en trap je kosten naar beneden!
Wat verstaan we onder de term 'fiets'?
Fiscaal gezien kan de term “fiets” verwijzen naar een gewone fiets, een elektrische fiets, of zelfs een speed pedelec. De belastingdienst hanteert duidelijke normen voor de aftrekbaarheid van fietsen, afhankelijk van het professionele gebruik. Een fiets wordt fiscaal interessant als deze voor beroepsmatige verplaatsingen wordt ingezet, zoals woon-werkverkeer of zakelijke afspraken.
Een (elektrische) fiets kopen: privé of via de vennootschap?
Bij de aanschaf van een fiets, zeker een elektrische fiets, kun je kiezen om deze privé aan te schaffen of via je vennootschap. Kies je voor aankoop via de vennootschap, dan kun je de kosten vaak fiscaal aftrekken, mits de fiets voor beroepsmatig gebruik wordt ingezet.
Btw-aftrek
De btw op de aankoop kan aftrekbaar zijn, tenzij de fiets ook voor privégebruik wordt gebruikt.
Kosten aftrekken
De volledige waarde van de fiets, inclusief accessoires, onderhoud en verzekering, kan als beroepskost worden ingebracht.
Wat met het voordeel van alle aard (VAA) voor een fiets bij privégebruik?
Sinds januari 2017 is het privégebruik van een fiets, ter beschikking gesteld door de werkgever, volledig vrijgesteld van belastingen. Dit betekent dat je geen belastbaar voordeel van alle aard betaalt, zelfs als je de fiets ook privé gebruikt. Bovendien zijn er geen sociale bijdragen verschuldigd.
Extra voordelen: Als een werkgever fietsspecifieke kledij aanbiedt, zoals regenjassen, helmen of fluohesjes, zijn deze kosten aftrekbaar, zolang ze functioneel zijn voor woon-werkverkeer.
Is een fiets zakelijk aftrekbaar?
Ja, de kosten van een fiets zijn fiscaal aftrekbaar als de fiets voor beroepsmatig gebruik wordt ingezet. Dit geldt voor alle soorten fietsen, van gewone fietsen tot elektrische fietsen en speed pedelecs.
Belangrijk:
- Privégebruik: Als de fiets ook privé wordt gebruikt, moet dit deel worden uitgesloten van de aftrekbare kosten.
- Forfaitaire regeling: Een forfaitair bedrag kan worden toegepast om het privégebruik eenvoudig van de aftrekbaarheid te scheiden.
Kan ik mijn fiets voor 100% inbrengen als kost?
Ja, als de fiets uitsluitend voor beroepsmatig gebruik wordt ingezet, zijn de kosten volledig aftrekbaar, inclusief btw. Als er sprake is van privégebruik, moet dit deel worden uitgesloten van de aftrekbaarheid.
Geldt dit ook voor elektrische fietsen?
Ja, elektrische fietsen en speed pedelecs vallen onder dezelfde fiscale regels als gewone fietsen. Mits ze zakelijk worden gebruikt, kunnen de kosten en btw volledig worden afgetrokken. Elektrische fietsen zijn een aantrekkelijk alternatief voor korte professionele verplaatsingen en worden fiscaal gunstig behandeld.
Is het als zelfstandige verstandig om te investeren in bedrijfsfietsen?
Voor zowel vennootschappen als zelfstandige bedrijfsleiders kan investeren in bedrijfsfietsen een slimme keuze zijn. De voordelen:
- Fiscale aftrek: De kosten van bedrijfsfietsen, inclusief onderhoud en accessoires, zijn aftrekbaar.
- Lagere belastingdruk: De aanschaf verlaagt de belastbare inkomsten van de vennootschap.
- Gezondheid en milieu: Fietsen bevordert een gezonde levensstijl en vermindert de ecologische voetafdruk.
Bedrijfsfietsen zijn bijzonder geschikt voor korte zakelijke verplaatsingen en kunnen flexibele oplossingen bieden, zoals plooifietsen voor multimodaal vervoer.
Welke fiscale bepalingen gelden voor fietsen?
- Aftrekbare kosten: Kosten van een fiets zijn aftrekbaar mits beroepsmatig gebruik.
- Vrijgestelde fietsvergoeding: Een belastingvrije fietsvergoeding is beschikbaar voor werknemers die de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer.
- Btw-aftrek: Btw op de aankoop kan worden afgetrokken bij zakelijk gebruik.
Heb ik recht op een fietsvergoeding?
Een fietsvergoeding is een belastingvrije vergoeding die een werkgever kan toekennen aan werknemers die de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer. Deze vergoeding wordt berekend per kilometer en is volledig belastingvrij binnen de wettelijke grenzen.
Types fietsen die recht geven op een fietsvergoeding:
- Stadsfietsen
- Elektrische fietsen
- Speed pedelecs (mits zakelijk gebruikt)
- Plooibare fietsen
Voor 2024 bedraagt de belastingvrije fietsvergoeding maximaal €0,27 per kilometer.
Wat met een combinatie van fiets en openbaar vervoer?
Het is mogelijk om de fiets te combineren met openbaar vervoer. Werknemers kunnen zowel een fietsvergoeding krijgen als een belastingvrije terugbetaling van vervoerskosten, zoals treinkaarten of busabonnementen. Voor het fietsgedeelte geldt de maximale fietsvergoeding per kilometer, zolang deze binnen de wettelijke grenzen blijft.
Een zorgeloze oprichting met gezond fiscaal advies via Bizantium
Een oprichting in 3 stappen
Bizantium verzamelt alle informatie in een intuïtieve flow, genereert de nodige documenten, waaronder het financieel plan, en houdt alle partijen op de hoogte met realtime updates. Wanneer het dossier compleet is, wordt de oprichting met een digitale volmacht voltooid bij de notaris.
- Data verzamelen
- Financieel plan genereren
- Oprichting bij notaris
werkdagen
ondernemingen opgericht
digitaal
jaar ervaring
Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?
Plan een gratis call met een startersadviseur
Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?
Plan een gratis call met een startersadviseur
Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers
Het diploma bedrijfsbeheer: verplicht om te starten?
Droom je ervan om je eigen baas te worden? Dan vraag je je misschien af: Heb ik een diploma bedrijfsbeheer nodig om te starten?
Startkapitaal: wat is een toereikend aanvangsvermogen?
Was het altijd al je ultieme droom om een eigen zaak te starten, maar zit je met te veel vragen zoals: Hoeveel kapitaal of steun heb ik nodig om dit te kunnen financieren?
De vennootschapsbijdrage: wat je moet weten
Ben je van plan een vennootschap op te richten of ben je al een werkende vennoot? Dan is het belangrijk om de jaarlijkse vennootschapsbijdrage goed te begrijpen.