Fiscaalvriendelijk geld uit je vennootschap halen
Heb je een vennootschap en vraag je je af hoe je op een slimme manier geld kunt opnemen zonder dat de fiscus meteen een groot stuk van de taart opeist? Geen zorgen, je bent niet alleen! Als bedrijfsleider of aandeelhouder zijn er tal van manieren om fiscaalvriendelijk geld uit je vennootschap te halen, van dividenden en loon tot een aanvullend pensioen of een handige liquidatiereserve.

Kan je zomaar geld uit je bv halen?
Het antwoord is simpel: nee, zomaar geld uit je vennootschap halen is niet toegestaan. Elke uitkering moet voldoen aan fiscale en boekhoudkundige regels. Geld opnemen zonder verantwoording kan leiden tot extra belastingen en zelfs boetes.
Enkele correcte manieren om geld uit je vennootschap te halen zijn:
- Het uitkeren van dividenden
- Een lening via rekening-courant
- Het uitkeren van een loon
Let op: het betalen van privékosten met vennootschapsgeld zonder zakelijke onderbouwing wordt door de fiscus zwaar belast. Een goed fiscaal advies is hierbij essentieel.
Hoeveel belasting betaal je als je geld uit je bv haalt?
De belastingdruk hangt sterk af van de methode die je kiest:
Bezoldiging (loon)
Wordt belast via de progressieve tarieven in de personenbelasting en gaat gepaard met hoge sociale bijdragen. Samen kan dit oplopen tot meer dan 50%.
Dividend
Je betaalt eerst vennootschapsbelasting over de winst en vervolgens roerende voorheffing bij de uitkering. Het standaardtarief van de roerende voorheffing is 30%, maar dit kan worden verlaagd naar 15% of zelfs 10% via de VVPR-bis regeling.
Minder fiscaalvriendelijk: de bedrijfsleidersbezoldiging
Een loon uit je vennootschap uitkeren wordt belast volgens progressieve tarieven in de personenbelasting en is onderhevig aan sociale bijdragen. Hierdoor is dit vaak een minder fiscaalvriendelijke optie.
Toch kan een minimumloon noodzakelijk zijn om in aanmerking te komen voor het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting, dat geldt voor kleine vennootschappen (minimaal €45.000 per jaar). Bovendien kan een hoger loon voordelig zijn als het wordt gecombineerd met aftrekbare kosten of een forfaitaire onkostenvergoeding.
Beste manieren om fiscaalvriendelijk geld uit je vennootschap te halen
Naast het uitkeren van een loon zijn er verschillende fiscaalvriendelijke opties beschikbaar. Hieronder bespreken we de meest populaire methoden.
Dividend uitkeren
Het uitkeren van dividenden is een veelgebruikte manier om geld uit je vennootschap te halen. Dividenden worden belast met vennootschapsbelasting én roerende voorheffing. Het standaardtarief van de roerende voorheffing is 30%, maar via de VVPR-bis regeling kun je dit verlagen naar 15% of zelfs 10%, mits je vennootschap aan bepaalde voorwaarden voldoet.
VVPR-bis regeling
De VVPR-bis regeling is ontworpen voor kleine vennootschappen en verlaagt de roerende voorheffing op dividenden. Hierdoor betaal je slechts 15% of zelfs 10% in plaats van het standaardtarief van 30%. Om in aanmerking te komen, moeten de aandelen afkomstig zijn van een inbreng in geld en ten minste vijf jaar worden aangehouden. Dit maakt het een van de meest fiscaalvriendelijke opties.
! Opgelet: de VVPR-bis regeling ligt momenteel onder vuur en wordt mogelijks in de nabije toekomst afgeschaft.
Individuele pensioentoezegging (IPT)
Met een individuele pensioentoezegging kun je via je vennootschap een aanvullend pensioen opbouwen. De bijdragen die je vennootschap stort, zijn volledig fiscaal aftrekbaar en verlagen de vennootschapsbelasting. Bij uitkering wordt het pensioenkapitaal vaak fiscaal vriendelijk belast. Dit maakt een IPT een interessante optie voor lange termijn pensioenplanning.
Debet rekening-courant
Met een debetstand op je rekening-courant kun je tijdelijk geld uit je vennootschap halen. Dit werkt als een lening van je eigen vennootschap. Hoewel dit fiscaal interessant kan lijken, kan de fiscus de lening als een verdoken dividend of voordeel van alle aard beschouwen als het niet correct wordt gedocumenteerd. Zorg daarom voor een marktconforme rente en correcte afspraken.
Huurinkomsten thuiskantoor
Het verhuren van een deel van je woning aan je vennootschap kan fiscaal voordelig zijn. De huurinkomsten worden belast als onroerend inkomen, wat doorgaans lager belast wordt dan beroepsinkomsten. Je kunt hiermee ook bepaalde privékosten compenseren, zoals de inrichting van een thuiskantoor.
Aangelegde liquidatiereserve
Een liquidatiereserve is een slimme manier om op lange termijn fiscaalvriendelijk geld uit je vennootschap te halen. Door winst apart te zetten, kun je deze na vijf jaar uitkeren tegen een verlaagd tarief van 10% roerende voorheffing, in plaats van de gebruikelijke 30%. Dit is vooral aantrekkelijk als je je winsten niet direct nodig hebt.
Conclusion
Er zijn tal van manieren om fiscaalvriendelijk geld uit je vennootschap te halen, elk met zijn eigen voordelen en aandachtspunten. Door de juiste methoden te combineren, kun je zowel je belastingdruk optimaliseren als je financiële positie versterken.
Overweeg altijd om professioneel advies in te winnen bij een boekhouder of een van onze startersadviseurs om te bepalen welke aanpak het beste bij jouw situatie past. Zo kun je je inkomsten op een slimme en fiscaal efficiënte manier uit je vennootschap halen.

A hassle-free incorporation via Bizantium
An new company in 3 steps
Bizantium gathers all information in an intuitive flow, generates the necessary documents, including the financial plan, and keeps all parties informed with real-time updates. Once the file is complete, the incorporation is completed at the notary with a digital power of attorney.
- Collecting data
- Generate financial plan
- Incorporation by notary
business days
companies established
digital
years of experience

Ready for a smooth, digital incorporation?
Book a call with a start-up advisor
Ready for a smooth, digital incorporation?
Book a call with a start-up advisor
Read this one yet? Relevant content for start-ups


Effective networking: building valuable relationships for your business
Expanding a good network not only helps you meet new people, but also contributes to the growth and development of your business.


Everything you need to know about tax audit and how to prepare
No one looks forward to a tax audit. The idea of the taxman coming to audit your accounts often evokes a lot of stress and uncertainty


Btw nummer behouden? Tips voor een soepele overgang naar vennootschap
The transition from sole trader to company and your current VAT number - everything you need to know to make the transition as smooth as possible!