Startkapitaal: wat is een toereikend aanvangsvermogen?
Was het altijd al je ultieme droom om een eigen zaak te starten, maar zit je met te veel vragen zoals: Hoeveel kapitaal of steun heb ik nodig om dit te kunnen financieren? Of je nu kiest voor een eenmanszaak of een vennootschap, een helder beeld van het startkapitaal en de financieringsmogelijkheden is van cruciaal belang voor een succesvolle opstart.
In dit artikel ontdek je hoe je jouw eigen inbreng kunt combineren met andere middelen zoals leningen, subsidies en steunmaatregelen van de overheid. Of je nu wilt investeren met hulp van vrienden, familie of crowdfunding, wij helpen je graag op weg om de beste keuzes te maken voor je zaak!
![17716 17716](https://bizantium.be/wp-content/uploads/2024/12/17716.jpg)
Wat is de betekenis van startkapitaal?
Startkapitaal is het bedrag dat je nodig hebt om een onderneming op te starten. Dit kan bestaan uit verschillende elementen.
Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit je eigen inbreng, zoals spaargeld of materiële middelen, maar ook uit aanvullende financiering zoals een lening. Het startkapitaal dient om de eerste investeringen en bijkomende kosten te dekken. Afhankelijk van je ondernemingsvorm, zoals een eenmanszaak of een vennootschap, gelden er verschillende regels en mogelijkheden, wat hieronder verder besproken zal worden.
Waarom is het startkapitaal zo belangrijk?
Een stevig startkapitaal biedt een solide basis voor je onderneming. Het is niet alleen noodzakelijk om in aanmerking te komen voor leningen of subsidies, maar ook om (potentiële) investeerders en partners vertrouwen te geven en te overtuigen. Bovendien zorgt een goed berekend kapitaal ervoor dat je onverwachte kosten kunt opvangen en je onderneming een goede vliegende start krijgt.
Startkapitaal en de beperkte aansprakelijkheid
Bij vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, zoals een besloten vennootschap (BV), is startkapitaal vervangen door het concept van een ’toereikend aanvangsvermogen’. Dit betekent dat je moet aantonen dat je onderneming voldoende liquide middelen heeft om minstens twee jaar operationeel te blijven. Hiermee bescherm je niet alleen je onderneming, maar ook je eigen bewoning en privévermogen tegen mogelijke schulden. Denk hierbij aan termen zoals het financieel plan en oprichtersaansprakelijkheid waar we ook een artikel over hebben geschreven. Deze zijn belangrijk als we het hebben over aansprakelijkheid.
Hoeveel startkapitaal moet je hebben?
Het benodigde startkapitaal verschilt sterk per type vennootschap en de aard van de activiteiten. Bij kapitaalintensieve ondernemingen, zoals een bouwbedrijf, is doorgaans een aanzienlijk hoger startkapitaal vereist. Daarentegen hebben vennootschappen in minder kapitaalintensieve sectoren, zoals consultancy of freelance-activiteiten, vaak voldoende aan een bescheidener startkapitaal. De keuze van de vennootschapsvorm speelt hierbij eveneens een belangrijke rol. Zo vereist een besloten vennootschap (BV) doorgaans een meer uitgebreide financiële en administratieve investering in vergelijking met een eenmanszaak, die eenvoudiger en voordeliger is. Meer hierover lees je verderop in dit artikel.
Hoeveel bedraagt het startkapitaal van een bv
Voor een BV is er geen vast startkapitaal nodig, maar je moet wel een financieel plan opstellen dat aantoont dat je onderneming over een toereikend aanvangsvermogen beschikt. Dit plan wordt gecontroleerd door een notaris en kan in bepaalde gevallen door de Nationale Bank worden ingezien.
Meer hierover kan je lezen in het artikel over het financieel plan en de BV.
Hoeveel bedraagt het startkapitaal van een eenmanszaak?
Bij een eenmanszaak is er geen verplicht startkapitaal, maar je bent wel volledig aansprakelijk voor eventuele schulden. Het is daarom verstandig om voldoende eigen middelen in te brengen en een financiële buffer op te bouwen.
Het risico kan hoog lopen bij een eenmanszaak wanneer je failliet wordt verklaard. Je kan aansprakelijk worden gehouden voor alle schulden die je hebt gemaakt. Kies verstandig dus!
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de vennootschapsvorm die het beste bij je past? Wij helpen je graag verder en geven je advies op maat!
Wat wordt er bedoeld met eigen inbreng?
Eigen inbreng verwijst naar de middelen die je zelf investeert in je onderneming, zoals spaargeld, onroerend goed of andere activa. Deze investering toont niet alleen je betrokkenheid aan, maar kan ook bijdragen aan het verkrijgen van externe financiering, zoals een lening bij de bank.
Wanneer je zelf een groot bedrag inbrengt, straalt dit professionaliteit uit en vergroot het je geloofwaardigheid. Dit kan potentiële klanten, investeerders en partners sneller overtuigen van je inzet.
Kan ik een zaak starten zonder geld?
Een zaak starten zonder eigen middelen is mogelijk, maar vraagt om creatieve financieringsopties. Denk aan subsidies van de overheid, steunmaatregelen in Vlaanderen of crowdfunding via platforms. Ook vrienden en familie kunnen een belangrijke bron van financiering zijn, bijvoorbeeld via een win-winlening.
Hoe kom je aan startkapitaal?
Het verkrijgen van startkapitaal kan op verschillende manieren, zie hieronder:
Banklening
Een lening bij de bank is een klassieke manier om kapitaal te verkrijgen. Zorg voor een duidelijk businessplan en voldoende eigen inbreng om de bank te kunnen overtuigen. Kies ook voor een interessante sector wanneer je naar de bank gaat. Een bank geeft niet veel leningen uit wanneer de kans op falen groot is.
Overheidssteun
Vraag subsidies of steunmaatregelen aan via Vlaamse of federale initiatieven. Deze zijn vaak gericht op startende zelfstandigen en kleine ondernemingen.
Win-winlening
Met de win-winlening kun je kapitaal lenen van vrienden of familie onder gunstige voorwaarden. Dit biedt fiscale voordelen voor beide partijen, Win-win dus.
Friends, family and fools
Crowdfunding is een populaire manier om startkapitaal te verzamelen door kleine bedragen van een grote groep mensen in te zamelen via erkende platformen.
Een zorgeloze oprichting via Bizantium
Een oprichting in 3 stappen
Bizantium verzamelt alle informatie in een intuïtieve flow, genereert de nodige documenten, waaronder het financieel plan, en houdt alle partijen op de hoogte met realtime updates. Wanneer het dossier compleet is, wordt de oprichting met een digitale volmacht voltooid bij de notaris.
- Data verzamelen
- Financieel plan genereren
- Oprichting bij notaris
werkdagen
ondernemingen opgericht
digitaal
jaar ervaring
![](https://bizantium.be/wp-content/uploads/2024/09/31213.jpg)
Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?
Plan een gratis call met een startersadviseur
Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?
Plan een gratis call met een startersadviseur
Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers
![](https://bizantium.be/wp-content/uploads/2024/12/2148232810-300x200.jpg)
![Ibrahim Akabi](https://bizantium.be/wp-content/uploads/2024/12/cropped-Ibrahim-128x128.jpeg)
Het diploma bedrijfsbeheer: verplicht om te starten?
Droom je ervan om je eigen baas te worden? Dan vraag je je misschien af: Heb ik een diploma bedrijfsbeheer nodig om te starten?
![](https://bizantium.be/wp-content/uploads/2024/12/17716-300x200.jpg)
![Ibrahim Akabi](https://bizantium.be/wp-content/uploads/2024/12/cropped-Ibrahim-128x128.jpeg)
Startkapitaal: wat is een toereikend aanvangsvermogen?
Was het altijd al je ultieme droom om een eigen zaak te starten, maar zit je met te veel vragen zoals: Hoeveel kapitaal of steun heb ik nodig om dit te kunnen financieren?
![](https://bizantium.be/wp-content/uploads/2024/12/13097-300x200.jpg)
![Ibrahim Akabi](https://bizantium.be/wp-content/uploads/2024/12/cropped-Ibrahim-128x128.jpeg)
De vennootschapsbijdrage: wat je moet weten
Ben je van plan een vennootschap op te richten of ben je al een werkende vennoot? Dan is het belangrijk om de jaarlijkse vennootschapsbijdrage goed te begrijpen.