De winwinlening: een fiscaal voordelige
lening voor Vlamingen

Investeren in een zaak van iemand anders? Dat is een daad die veel vertrouwen en lef vereist, maar het kan ook gewoon een slimme financiële zet zijn! Met de Winwinlening kan je als particulier een achtergestelde lening verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) en profiteren van aantrekkelijke fiscale voordelen. Of je nu een vriend, familielid of een andere ondernemer een financieel duwtje in de rug wilt geven, deze lening combineert een hart voor ondernemerschap met een slimme investering. In dit artikel ontdekken we hoe de lening werkt, welke voorwaarden eraan verbonden zijn en hoe jij er optimaal gebruik van kunt maken.

19056

Wat is een winwinlening?

De Winwinlening is een initiatief van de Vlaamse overheid waarmee particuliere investeerders Vlaamse kmo’s financieel kunnen ondersteunen via een achtergestelde lening met gunstige voorwaarden. Het gaat om een lening aan een Vlaamse kmo of zelfstandige, waarbij een particuliere Vlaming – meestal een familielid, vriend of kennis – optreedt als kredietverstrekker.

Voordelen van de winwinlening

De fiscale maatregel is uniek vanwege de talrijke voordelen voor de kredietverstrekker en kredietnemer. Als particuliere kredietverstrekker ontvang je namelijk een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal van de lening. Een interessant fiscaal voordeel dus, bovenop de aantrekkelijke rentevoet die kan oplopen tot 5,75%! Bovendien ben je beschermd tegen een deel van het risico via een overheidswaarborg: mocht de ondernemer niet in staat zijn om terug te betalen, kun je tot 30% van het uitstaande bedrag fiscaal recupereren.

De Winwinlening is dus niet alleen een financiële stimulans voor ondernemers, maar ook een aantrekkelijke optie voor particulieren die willen investeren met beperkte risico’s.

Wat zijn de modaliteiten van de winwinlening?

De Winwinlening komt met duidelijke modaliteiten die zowel de kredietgever als de kredietnemer bescherming bieden. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voorwaarden:

Leningsbedrag

Als particulier kun je maximaal €75.000 uitlenen aan één onderneming. Een ondernemer kan in totaal tot wel €300.000 aan Winwinleningen ontvangen via verschillende kredietgevers.

Vaste looptijd

De looptijd van de lening is minimaal 5 jaar en maximaal 10 jaar, afhankelijk van de afspraken tussen beide partijen.

Rentevoet

De wettelijke interestvoet wordt jaarlijks vastgesteld door de Vlaamse overheid. Voor 2024 bedraagt de rentevoet minimum 2,875% en maximum 5,75%.

Kredietnemer

Kmo's, zelfstandigen (in hoofd- en bijberoep) en vrije beroepers met een economische activiteit en exploitatiezetel in het Vlaamse gewest komen in aanmerking, zelfs wanneer ze actief zijn binnen de sociale economie. De kmo's moeten voldoen aan de Europese kmo-definitie, dit betekent (a) minder dan 250 werknemers, (b) een jaaromzet niet hoger dan 50 miljoen euro en (c) een balanstotaal niet hoger dan 43 miljoen euro. Deze voorwaarden moeten cumulatief voldaan zijn! Van zodra één van de grenzen overschreden wordt, spreken we van een 'grote onderneming' die niet in aanmerking komt voor de Winwinlening. Ook vzw's die een economische activiteit uitoefenen zijn toegelaten.

Kredietverstrekker

De kredietgever moet op de datum waarop de Winwinlening gesloten wordt aan de volgende voorwaarden voldoen: (a) het moet gaan om een natuurlijk persoon die de lening afsluit buiten zijn handels- of beroepsactiviteiten en (b) deze persoon moet woonachtig zijn in het Vlaamse gewest. Verder mag de kredietgever ook geen werknemer, echtgenoot, of wettelijk samenwonende partner van de kredietnemer zijn. Als de kredietnemer een rechtspersoon is, mag de kredietgever ook geen bestuurder, zaakvoerder, of vergelijkbaar mandaat hebben binnen de rechtspersoon. Tot slot mag de kredietgever ook niet tegelijk kredietnemer zijn van een andere Winwinlening.

Terugbetaling

De aflossingsperiode kan vrij bepaald worden: maandelijks, driemaandelijks, zesmaandelijks, jaarlijks of eenmalig. In onderling overleg kan ook een vervroegde terugbetaling worden overeengekomen.

Met deze modaliteiten biedt de Winwinlening een gestructureerd kader dat helderheid en zekerheid geeft aan beide partijen.

Hoeveel roerende voorheffing op winwinlening?

Bij een Winwinlening ontvang je als kredietverstrekker rente van de ondernemer. Op deze rente betaal je 30% roerende voorheffing, berekend op de verschuldigde interesten. De belasting wordt niet automatisch ingehouden, dus de kredietnemer moet zelf een aangifte roerende voorheffing (formulier 273) indienen.

Hoe de winwinlening aangeven in mijn personenbelasting?

Als kredietverstrekker van een Winwinlening moet je de lening en de ontvangen rente correct aangeven in je jaarlijkse belastingaangifte.

  1. Jaarlijks belastingkrediet: Voor het jaarlijkse belastingkrediet van 2,5% op het uitgeleende bedrag vul je Vak XI in (“Bedragen die in aanmerking komen voor het gewestelijk belastingkrediet voor winwinleningen“). In codes 3377-18 en 3378-17 van de aangifte moet je het totaalbedrag van het openstaande kapitaal op 1 januari en 31 december invullen. Het belastingkrediet wordt dan automatisch berekend op het gemiddelde van deze openstaande saldi.

  2. Eenmalig belastingkrediet: Als een Winwinlening opeisbaar is geworden door faillissement, vrijwillige of gedwongen ontbinding of vereffening van de kredietnemer, die de lening hierdoor niet kan terugbetalen, mag je in de aangifte het totale bedrag van de hoofdsom vermelden dat definitief verloren is gegaan (codes 3368-27 en 3379-16). Hierop wordt het eenmalig belastingkrediet van 30% berekend.

Zorg er tenslotte voor dat je de juiste bewijsstukken ter beschikking houdt van de belastingdienst: de geregistreerde winwinlening, de aflossingstabel, het registratienummer en de kennisgeving van de Participatiemaatschappij Vlaanderen. Zo ben je steeds goed voorbereid bij een fiscale controle.

Veelgestelde vragen over de winwinlening

Is de winwinlening cumuleerbaar met andere fiscale voordelen?

Ja! De winwinlening en het bijhorende belastingkrediet zijn volledig onafhankelijk van andere fiscale voordelen. Met andere woorden, de winwinlening heeft geen impact op de belastbare basis van de kredietverstrekker. Het belastingkrediet wordt namelijk rechtstreeks verrekend door het af te trekken van of toe te voegen aan de te betalen belastingen.

Een zorgeloze oprichting met de juiste verzekeringen via Bizantium

Een oprichting in 3 stappen

Bizantium verzamelt alle informatie in een intuïtieve flow, genereert de nodige documenten, waaronder het financieel plan, en houdt alle partijen op de hoogte met realtime updates. Wanneer het dossier compleet is, wordt de oprichting met een digitale volmacht voltooid bij de notaris.

+/-
0
werkdagen
meer dan
0
ondernemingen opgericht
0
%
digitaal
0
+
jaar ervaring

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?

Plan een gratis call met een startersadviseur

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?

Plan een gratis call met een startersadviseur

Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers

nl_BENL