De rol van het rechtspersonenregister
in jouw onderneming
Run je al een vennootschap of denk je eraan om een vennootschap op te starten? Dan is het rechtspersonenregister of kortweg RPR iets waar je niet om heen kan. Het speelt namelijk een belangrijke rol in het juridisch en administratief kader van een vennootschap. Het bepaalt namelijk het gerechtelijk arrondissement waaronder je vennootschap valt. Maar wat houdt dit nu precies in? Waar vind je je RPR-nummer en waarom is dit zo belangrijk? In dit artikel ontdek je alles wat je hierover moet weten en waarvoor je dit nodig zou hebben. Veel leesplezier!

Wat is het rechtspersonenregister (RPR)?
Het rechtspersonenregister is een officieel register waarin alle rechtspersonen in België worden opgenomen. Dit register bevat allerlei informatie zoals de maatschappelijke zetel, de oprichtingsdatum, de statuten en andere relevante juridische informatie. De inschrijving in dit register is verplicht voor vennootschappen en andere juridische entiteiten die onder het Belgisch recht vallen. Het rechtspersonenregister (RPR) bepaalt eveneens onder welk gerechtelijk arrondissement een rechtspersoon valt en is onderhevig aan de geconsolideerde wetgeving zodat alle bepalingen omtrent juridische gegevens up-to-date blijven en gezamenlijk raadpleegbaar zijn.
Waar vind ik het rechtspersonenregister?
Je kan het rechtspersonenregister via verschillende officiële instanties raadplegen, waaronder de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en het Belgisch staatsblad. Via deze bronnen heb je inzage in de geregistreerde gegevens (BV: maatschappelijke zetel van de vennootschap) en de bijbehorende juridische documenten.
Waar vind ik mijn RPR nummer?
Het RPR nummer kan worden teruggevonden op officiële documenten van de vennootschap, zoals de oprichtingsakte, het ondernemingsloket en in het Belgisch Staatsblad.
Hoe kan ik iets opzoeken in het Belgisch staatsblad?
In het Belgisch Staatsblad kunnen alle juridische publicaties met betrekking tot rechtspersonen worden opgezocht. Denk hierbij aan de oprichting van vennootschappen, wijzigingen in statuten en benoemingen. Op de website van het Staatsblad kan je eenvoudig zoeken op naam van de vennootschap of op RPR-nummer.

Waarvoor dient mijn RPR nummer?
Het RPR-nummer geeft aan onder welk gerechtelijk arrondissement een vennootschap valt. Dit nummer bepaalt welke bevoegde rechtbank bevoegd is voor eventuele juridische geschillen. Het RPR is dus een belangrijk identificatiemiddel binnen het Belgische rechtssysteem.
Is mijn RPR nummer hetzelfde als mijn btw nummer?
Nee, alhoewel deze nummers in de volksmond door elkaar worden gehaald zijn deze niet hetzelfde. Het BTW nummer is je ondernemingsnummer maar dan met ‘BTW BE’ ervoor. Het RPR-nummer verwijst naar het gerechtelijk arrondissement waaronder je onderneming valt. In de praktijk wordt vaak je ondernemingsnummer vermeld in combinatie met het RPR, bijvoorbeeld: “Onderneming XYZ BV, Ondernemingsnummer: 0123.456.789, RPR Brussel”.
Tot welke afdeling behoort mijn onderneming?
De afdeling waaronder een onderneming valt, wordt bepaald door het gerechtelijk arrondissement en de bijbehorende ondernemingsrechtbank. Dit hangt af van de locatie van de maatschappelijke zetel van de onderneming. In Antwerpen bijvoorbeeld, valt een onderneming onder de rechtbank van Antwerpen en wordt dit vermeld als “RPR Antwerpen”.
Waar moet mijn RPR nummer vermeld worden?
Het RPR-nummer moet verplicht worden vermeld op alle officiële documenten van de onderneming, zoals:
Facturen
Uitgaande correspondentie
Officiële contracten en juridische documenten
Publicaties in het Belgisch Staatsblad
Door deze verplichte vermelding kunnen derden eenvoudig nagaan onder welke bevoegde rechtbank je onderneming zich bevindt. Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren en we helpen je graag verder!
Een zorgeloze oprichting via Bizantium
Een oprichting in 3 stappen
Bizantium verzamelt alle informatie in een intuïtieve flow, genereert de nodige documenten, waaronder het financieel plan, en houdt alle partijen op de hoogte met realtime updates. Wanneer het dossier compleet is, wordt de oprichting met een digitale volmacht voltooid bij de notaris.
- Data verzamelen
- Financieel plan genereren
- Oprichting bij notaris
werkdagen
ondernemingen opgericht
digitaal
jaar ervaring

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?
Plan een gratis call met een startersadviseur
Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?
Plan een gratis call met een startersadviseur
Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers


Btw nummer behouden?Tips voor een soepele overgang naar vennootschap
De overgang van éénmanszaak naar vennootschap en je huidige btw-nummer – alles wat je moet weten om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen!


Nieuwe NACEBEL-codes: impact op jouw onderneming in 2025
Vanaf 1 januari 2025 worden de NACEBEL-codes opnieuw aangepast. Dit kan gevolgen hebben voor de manier waarop jouw onderneming wordt geclassificeerd.


Fiscaal optimaal loon: de minimum bedrijfsleidersbezoldiging van €50.000
Een van de voorwaarden voor het verlaagd tarief is het toekennen van een minimumbezoldiging van €50.000 per jaar aan een bedrijfsleider.