Total Cost of Ownership -
welke bedrijfswagen hoort bij jou?

Een bedrijfswagen lijkt misschien een vanzelfsprekende keuze, maar achter die glanzende nieuwe auto schuilt een complexe berekening. De Total Cost of Ownership (TCO), oftewel de totale kosten van een voertuig, omvatten namelijk meer dan alleen de aanschafprijs. Dit gaat veel verder dan enkel de maandelijkse leaseprijs. Er zijn immers tal van factoren waarmee je rekening dient te houden. Denk hierbij aan de fiscale lasten, brandstofkosten en uiteindelijke restwaarde.

Wil je nu echt weten welke wagen het best bij jou past in dit voortdurend veranderende autolandschap? In dit artikel nemen we alle kosten en voordelen onder de loep, zodat je een doordachte en slimme keuze kunt maken na het lezen van dit artikel.

20703

In dit artikel ontleden we voor jou de belangrijkste wijzigingen die in het Vlaams regeerakkoord te vinden zijn en wat je kan verwachten van de nieuwe Vlaamse regering. Zit je dus met vragen maar heb je geen zin om heel het regeerakkoord door te nemen? Geen zorgen, we hebben het voor jou samengevat! Hieronder alle zaken die van belang zijn voor jou als ondernemer.

Zit je na het lezen van dit artikel toch nog met vragen? Contacteer ons en wij helpen je graag verder, zodat je binnenkort met je droomwagen rijdt.

De voor- en nadelen van een bedrijfswagen

Een bedrijfswagen is een aantrekkelijke optie voor veel werknemers en werkgevers. In België heeft immers 14,7% van de werknemers een bedrijfswagen volgens Fleet (2024). Dit aantal is gemiddeld hoger dan in onze buurlanden.

De maandelijkse leaseprijs en jaarlijkse huur kunnen (deels) via de vennootschap worden gedragen, maar er zijn ook fiscale lasten en andere kosten waarmee rekening moet worden gehouden.

Hieronder sommen we de belangrijkste voor- en nadelen van een bedrijfswagen op.

De voordelen

Fiscale aftrekbaarheid

De werkelijke kosten van een milieuvriendelijke bedrijfswagen kunnen grotendeels worden afgetrokken, afhankelijk van de CO₂-uitstoot. De aftrekbaarheid wordt berekend aan de hand van een formule, die gunstiger is voor wagens met een lage uitstoot.

Professionele kosten

Bepaalde kosten zoals onderhoud, verzekering en banden kunnen via de vennootschap worden verrekend.

Beperking van privé-uitgaven

Een werknemer hoeft minder uit eigen zak te betalen voor woon-werkverplaatsingen.

De nadelen

VAA bij privégebruik

Je betaalt een deel voordeel van alle aard (VAA) op je bedrijfswagen, dit wordt immers als een deel van je bezoldiging beschouwd. De forfaitaire waarderingsformule bepaalt de belasting op VAA bij privégebruik. Deze is ook gunstiger voor een milieuvriendelijke bedrijfswagen.

Administratie

Het leasecontract en de financiering brengen extra beheerskosten met zich mee. Het is ook een heel gedoe om dit correct in de boekhouding te verwerken, bijvoorbeeld wat betreft aftrekbaarheid, enzovoort.

Lage aftrekbaarheid bij hoge CO₂

Bij een wagen met een hoge CO₂-uitstoot kan je maar van een zeer beperkte aftrekbaarheid genieten. Ben je dus fan van 'vervuilende' snelle wagens? Dan zal dit voor veel verworpen uitgaven zorgen. De niet-recupereerbare btw en verworpen uitgaven vormen dus een extra kost voor de werkgever.

Wat is de TCO van een bedrijfswagen?

De auto TCO staat voor de Total Cost of Ownership van een wagen, oftewel de totale kosten van een voertuig gedurende de volledige gebruiksduur. Een auto kan goedkoop zijn in de aanschaf maar kan duur uitvallen over de gehele gebruiksduur.

Waaruit bestaat de Total Cost of Ownership?

De TCO omvat:

  • Aanschaf: De catalogusprijs en het rijklaar maken van de wagen. De ‘kostprijs’ die afgebeeld staat op de affiche.
  • Lease of financiering: Maandelijkse leaseprijs of kosten van financiële leasing. Dit is een belangrijk verschil. Bij een operationele leasing wordt dit als kost in de boekhouding genomen, terwijl je bij een financiële leasing dit op de balansrekening te zien krijgt.
  • Belastingen en bijdragen: Verkeersbelasting en niet-aftrekbare btw.
  • Brandstof- en elektriciteitskosten: Brandstofkosten (diesel, benzine) voor een benzine- of plug-in hybride wagen en elektriciteitskosten voor een elektrische wagen.
  • Onderhoud en herstelkosten: Inbegrepen in bepaalde contracten of als afzonderlijke kosten opgenomen. Dit spreek je op voorhand af bij het afsluiten van de leasing. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een ‘All-in’ leasing. Dit betekent dat verzekering en onderhoud mee inbegrepen zijn.
  • Restwaarde: De verwachte restwaarde aan het einde van het leasecontract.

Wat is een TCO-calculator?

Een TCO-calculator is een hulpmiddel waarmee werkgevers en werknemers de kostprijs van een voertuig kunnen bepalen op basis van totale kosten en niet enkel de cataloguswaarde.

Om het wat makkelijker te maken, hebben we reeds een aantal populaire bedrijfswagens op een rijtje gezet en daarvan de kost berekend. Hieronder sommen we er drie op.

Volvo EX30

Dit is een bedrijfswagen dat veel aan populariteit heeft gewonnen omdat dit in België geproduceerd wordt. Deze wagen heeft geen hoge leasingkost en een grote reikwijdte. Ideaal dus voor als je niet al te veel maandelijkse autokosten wil hebben.

Mercedes EQB

De Mercedes EQB is een ruime en veelzijdige elektrische bedrijfswagen die ideaal is voor ondernemers die comfort en technologie waarderen. Met een hoogwaardig interieur, een rijbereik van ongeveer 420 km (WLTP) en een geavanceerd infotainmentsysteem biedt deze wagen zowel praktisch nut als luxe.

Porsche Taycan

Sommige mensen verkiezen luxe en uitstraling. Dan is de Porsche Taycan de ideale bedrijfswagen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de kosten van deze wagen hoog uitvallen. Je moet er dus wel iets voor over hebben.

Welke bedrijfswagen kiezen?

Bij het kiezen van een bedrijfswagen moet men rekening houden met het autabeleid en de fiscale aftrekbaarheid. Dit betekent dat factoren zoals CO₂-uitstoot en de leeftijd van de wagen een rol spelen.

Een milieuvriendelijke bedrijfswagen, zoals een plug-in hybride of een elektrische wagen, biedt aanzienlijke fiscale voordelen. Deze voordelen zijn verder versterkt door de maatregelen in het recente regeerakkoord.

Nieuw regeerakkoord: ruimere overgangsperiode voor hybride wagens

De Belgische regering heeft een ruimere overgangsperiode ingevoerd voor plug-in hybride wagens, waardoor bepaalde kosten en belastingregels nog tijdelijk gunstig blijven:

  • Tot eind 2027: 75% fiscale aftrekbaarheid (voorheen tot eind 2025).
  • Tot eind 2028: 50% fiscale aftrekbaarheid (voorheen tot eind 2026).
  • Tot eind 2029: 25% fiscale aftrekbaarheid (voorheen tot eind 2027).


Deze verlenging geldt uitsluitend voor hybride voertuigen met een CO₂-uitstoot van minder dan 50 g/km. Modellen met een hogere uitstoot komen niet in aanmerking voor deze regeling.

Een vergelijking van de meest populaire elektrische wagens

De keuze voor een elektrische wagen wordt steeds aantrekkelijker door lagere brandstofkosten, hogere fiscale aftrekbaarheid en lagere beheerskosten. Merken zoals Tesla, BMW en Volkswagen bieden populaire modellen met verschillende catalogusprijzen en restwaardes. Bij de berekening van de totale kosten moet men rekening houden met de niet-recupereerbare btw, financiering en contractvoorwaarden.

Door de TCO goed in kaart te brengen, kunnen zowel werkgevers als werknemers een weloverwogen beslissing nemen bij het bepalen van de juiste bedrijfswagen. We hebben dan ook de TCO van een aantal populaire merken in kaart gebracht om je een beter beeld te geven in hoeverre deze kunnen verschillen.

Heb je nog vragen over de berekeningswijze of wil je weten welke wagen het best bij jou past? Contacteer ons en we helpen je graag verder!

Een zorgeloze oprichting via Bizantium

Een oprichting in 3 stappen

Bizantium verzamelt alle informatie in een intuïtieve flow, genereert de nodige documenten, waaronder het financieel plan, en houdt alle partijen op de hoogte met realtime updates. Wanneer het dossier compleet is, wordt de oprichting met een digitale volmacht voltooid bij de notaris.

+/-
0
werkdagen
meer dan
0
ondernemingen opgericht
0
%
digitaal
0
+
jaar ervaring

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?

Plan een gratis call met een startersadviseur

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?

Plan een gratis call met een startersadviseur

Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers

nl_BENL