Effectief netwerken: bouw
waardevolle relaties voor jouw bedrijf

Netwerken is een essentieel onderdeel van ondernemen. Een goed netwerk uitbreiden helpt je niet alleen om nieuwe mensen te leren kennen, maar draagt ook bij aan de groei en ontwikkeling van je bedrijf. Of je nu een startende ondernemer bent of al jarenlang in je branche actief bent, een sterk professioneel netwerk kan je helpen om kansen te realiseren en waardevolle connecties op te bouwen.

In dit artikel gaan we in op wat netwerken juist is en waarom dit zo belangrijk is voor ondernemers. Zou je dus graag je netwerk willen uitbreiden maar weet je niet goed hoe? Lees dan zeker verder voor enige tips & tricks en hoe dit jou en jouw onderneming verder kan helpen.

96082

Wat wordt er bedoeld met netwerken?

Netwerken betekent in essentie het opbouwen en onderhouden van relaties met collega’s, experts, en andere ondernemers binnen en buiten jouw branche. Het draait ook om het uitwisselen van ervaringen, ideeën en diensten om elkaar verder te helpen.

Netwerken kan zowel online als offline plaatsvinden en helpt bij het versterken van jouw positie in de markt. Je kan bijvoorbeeld offline netwerken door te gaan naar congressen of opleidingen. Hier ontmoet je dan allerlei ondernemers met hetzelfde doel voor ogen.

Daarnaast is het ook mogelijk om online te netwerken door middel van allerlei platformen zoals Microsoft Teams, Google Zoom etc… Op deze platformen is er een mogelijk om calls in te plannen met allerlei ondernemers die je online ontmoet via sociale netwerken zoals Linkedin etc.

Waarom netwerken voor ondernemers zo belangrijk is

Voor ondernemers is netwerken cruciaal om hun bedrijf te laten groeien. Door een goed netwerk op te bouwen, kun je rekenen op ondersteuning, advies en potentiële samenwerkingen. Nieuwe contacten kunnen namelijk leiden tot klanten, investeerders of zelfs nieuwe medewerkers.

Daarnaast helpt netwerken je om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in jouw branche, om van anderen te leren en je carrière een boost te geven.

De impact van een sterk netwerk op je bedrijf

Een sterk netwerk heeft een directe impact op jouw onderneming en op jou zelf. Door regelmatig contact te onderhouden met jouw netwerk, vergroot je de kans op zakelijke kansen en samenwerkingen.

Vertrouwen speelt hierin een belangrijke rol: mensen doen graag zaken met anderen die ze kennen en vertrouwen. Daarnaast helpt een breed professioneel netwerk je om sneller oplossingen te vinden voor uitdagingen binnen je bedrijf.

Als laatst kan een sterk netwerk er ook voor zorgen dat je sneller aan financieringsmiddelen geraakt. Dit doordat investeerders mensen met een groot bereik meer vertrouwen. Dit geeft ze ook de perceptie dat ze weten met wie ze in zee gaan.

Hoe doe je aan netwerken?

Netwerken kan op verschillende manieren. Je kunt deelnemen aan seminars, congressen en andere evenementen om nieuwe mensen te ontmoeten.

Daarnaast kun je online actief zijn op platforms zoals LinkedIn, waar je gemakkelijk met anderen in contact komt. Belangrijk is dat je oprecht interesse toont in jouw gesprekspartner en niet alleen focust op wat je zelf kunt halen uit een connectie. Het dient langs beide kanten te komen zodat iedereen er baat bij heeft.

Online vs. offline netwerken: welke aanpak werkt?

Online en offline netwerken hebben elk hun voordelen. Online netwerken, bijvoorbeeld via LinkedIn, stelt je in staat om efficiënt nieuwe contacten te leggen en kennis te delen zonder gebonden te zijn aan een locatie.

Offline netwerken, zoals bij netwerkbijeenkomsten of zakelijke lunches, biedt de mogelijkheid om een persoonlijke indruk achter te laten en diepgaandere gesprekken te voeren. Een combinatie van beide is vaak de meest effectieve aanpak.

Wat zijn voorbeelden van netwerken?

Er zijn verschillende soorten netwerken waarin je kunt participeren, hieronder sommen we enkele voorbeelden op:

Beroepsverenigingen

Verenigingen binnen jouw branche waar je in contact komt met collega’s en experts.

Ondernemersclubs

Groepen waarin ondernemers ervaringen en kennis delen.

LinkedIn-groepen

Online communities waarin professionals informatie uitwisselen.

Seminars en congressen

Evenementen waar je niet alleen bijleert, maar ook nieuwe connecties legt.

Lokale netwerkevenementen

Bijeenkomsten waarbij je ondernemers uit jouw regio kunt leren kennen.

Goed is om te weten dat veel van deze kosten ook aftrekbaar zijn. De kosten voor lidgelden zijn voor 100% aftrekbaar (wanneer deze beroepsmatig relevant zijn). Wanneer je eens samen wil eten zijn deze kosten voor 69% aftrekbaar.

Vergeet dus zeker niet om de kosten verbonden aan netwerken als aftrekbaar te beschouwen wanneer deze relevant zijn voor je beroep. Weet je niet zo goed welke kosten je mag aftrekken en heb je hier hulp bij nodig? Plan zeker een vrijblijvend gesprek in met één van onze adviseurs.

Waar kun je als ondernemer netwerken?

Netwerken kan overal waar je andere professionals ontmoet. Dit kan op formele gelegenheden zoals congressen en beurzen, maar ook informeler, bijvoorbeeld bij een koffiegesprek of lunchafspraak. Online netwerken via LinkedIn en andere platforms biedt ook tal van mogelijkheden om jouw netwerk uit te breiden. Je kan hier veel groepen terugvinden waar je (gratis) lid van kan worden.

Wat wil je bereiken met je netwerk?

Bedenk van tevoren wat jouw bedoeling is met netwerken. Wil je nieuwe klanten vinden, samenwerkingen aangaan, talent aantrekken, of simpelweg bijleren over een bepaald thema?

Door bewust na te denken over je doelen, kun je gerichter te werk gaan en zo waardevolle contacten leggen. Het is belangrijk om dit voor jezelf uit te maken zodat je geen tijd verdoet met netwerken waarbij je zelf niets aan hebt.

Het onderhouden en uitbreiden van je netwerk

Een netwerk is alleen waardevol als je het actief onderhoudt. Dit betekent regelmatig bijpraten met contactpersonen, interesse tonen in hun verhaal en oprechte interacties aangaan.

Stuur eens een uitnodiging voor een gesprek of deel interessante artikelen met je netwerk.

Het belang van regelmatig contact en interactie

Netwerken is geen eenmalige activiteit. Door regelmatig in contact te blijven met je netwerk, zorg je ervoor dat relaties sterk blijven en wederzijdse steun mogelijk blijft. Een simpel berichtje of een uitnodiging voor een lunch kan al een groot verschil maken.

Wanneer en hoe je nieuwe connecties toevoegt aan je netwerk

Nieuwe contacten leg je het beste wanneer je actief deelneemt aan netwerkactiviteiten. Of het nu op een seminar, tijdens een opleiding, of via een gedeelde connectie is, wees altijd bereid om in gesprek te gaan en visitekaartjes uit te wisselen. Het helpt ook om na een eerste ontmoeting contact te houden, bijvoorbeeld via LinkedIn.

Tips om effectiever te netwerken

  1. Wees voorbereid: Bedenk vooraf met wie je wilt praten en welke onderwerpen relevant zijn.

  2. Toon oprechte interesse: Mensen waarderen het als je hen echt wilt leren kennen en niet alleen netwerkt om er zelf beter van te worden.

  3. Blijf actief: Netwerken is een doorlopend proces, dus onderhoud je contacten en breid je netwerk bewust uit.

  4. Deel je kennis en ervaring: Wees niet bang om informatie en expertise te delen – dit versterkt je positie in het netwerk.

  5. Zorg voor een sterke online aanwezigheid: LinkedIn is een krachtig platform om je professioneel netwerk te vergroten en contact te onderhouden.

  6. Wees niet bang om hulp te vragen: Netwerken draait om wederkerigheid; als je een vraag hebt, schroom dan niet om je netwerk in te schakelen.

Een zorgeloze oprichting via Bizantium

Een oprichting in 3 stappen

Bizantium verzamelt alle informatie in een intuïtieve flow, genereert de nodige documenten, waaronder het financieel plan, en houdt alle partijen op de hoogte met realtime updates. Wanneer het dossier compleet is, wordt de oprichting met een digitale volmacht voltooid bij de notaris.

+/-
0
werkdagen
meer dan
0
ondernemingen opgericht
0
%
digitaal
0
+
jaar ervaring

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?

Plan een gratis call met een startersadviseur

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?

Plan een gratis call met een startersadviseur

Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers

nl_BENL