Bizantium

Een sterk financieel plan opstellen doe je zo

Ben je klaar om je eigen onderneming te starten, maar heb je geen idee hoe je je financiën moet plannen? Een sterk financieel plan is de sleutel tot een succesvolle start! Het geeft je niet alleen een helder beeld van je inkomsten en uitgaven, maar helpt je ook om investeerders te overtuigen en je onderneming financieel gezond te houden. In deze blogpost ontdek je stap voor stap hoe je een solide financieel plan opstelt dat je bedrijf de beste kans op succes geeft. Lees snel verder en bereid je, wanneer je er klaar voor bent, voor op een zorgeloze oprichting met Bizantium!

Voor de snelle beslissers:

54482

Een goed onderbouwd financieel plan is cruciaal voor elke onderneming. Het biedt inzicht in je verwachte inkomsten en uitgaven en zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent. Bovendien helpt het bij het beoordelen van je rentabiliteit en de financiële haalbaarheid van je bedrijfsidee. Daarnaast is het in sommige vennootschapsvormen in België wettelijk verplicht.

Wat is een financieel plan?

Een financieel plan is een document dat de toekomstige financiële situatie van een vennootschap in kaart brengt. Het maakt deel uit van het ondernemingsplan, maar focust specifiek op de financiële aspecten. Het bevat een gedetailleerde prognose van inkomsten en uitgaven en laat zien of je eigen middelen voldoende zijn om je project te realiseren.

Waarom een financieel plan opstellen?

Wettelijke verplichting

Voor bepaalde vennootschapsvormen, zoals de bv, is een financieel plan wettelijk verplicht. Sinds de hervorming van het vennootschapsrecht is er geen minimum startkapitaal meer vereist, maar een financieel plan biedt inzicht in de realistische omzetverwachtingen en financiële zekerheid.

Financiering

Een financieel plan is essentieel om externe kredietverleners of investeerders te overtuigen van de rentabiliteit van je onderneming. Het wekt vertrouwen dat hun investering in goede handen is.

Aansprakelijkheid van de oprichters

Bij faillissement binnen drie jaar na oprichting kan de rechtbank het financieel plan opvragen om te controleren of het realistisch was. Als blijkt dat er ernstige fouten zijn gemaakt, kunnen de oprichters aansprakelijk worden gesteld voor openstaande schulden.

Het belang van een goed financieel plan bij de opstart

Een solide financieel plan is essentieel voor de financiële gezondheid van je onderneming. Het geeft inzicht in je kosten, opbrengsten, en de vraag of je financiële middelen voldoende zijn voor de komende jaren. Bovendien helpt het bij actief schuldenbeheer, zodat je je openstaande verplichtingen goed kunt opvolgen.

Wat staat er in een financieel plan?

Een financieel plan bevat diverse essentiële elementen die de financiële situatie van je onderneming nauwkeurig weergeven:

Verplichte componenten van een financieel plan

Bij het opstellen van een financieel plan moet je rekening houden met de volgende elementen:

  • Inkomsten- en uitgavenoverzicht: Een gedetailleerde omschrijving van de inkomstenbronnen en de verwachte uitgaven.
  • Financieringsplan: Beschrijf hoe eventuele tekorten worden gefinancierd, bijvoorbeeld via een lening, inclusief de terugbetalingsvoorwaarden.

Kan je zelf een financieel plan maken?

Ja, je kunt zelf een financieel plan maken. Houd er echter rekening mee dat dit zorgvuldige voorbereiding en kennis vereist. Het is daarom verstandig om een boekhouder of financieel adviseur, zoals Bizantium, om hulp te vragen. Wij denken met je mee en beoordelen de haalbaarheid van je plan.

Hoe maak ik zelf een financieel plan en wat moet erin?

Hieronder staan de stappen voor het opstellen van een financieel plan:

  1. Inkomsten vaststellen: Noteer je verwachte inkomsten, zoals loon, omzet en investeringen.
  2. Uitgaven: Maak een overzicht van vaste en variabele kosten, zoals huur, elektriciteit en personeel.
  3. Cashflow-overzicht: Breng inkomende en uitgaande geldstromen in kaart om je liquiditeit te waarborgen.
  4. P&L (Profit & Loss): Stel de resultatenrekening op om te bepalen of er winst of verlies is.
  5. Balans: Geef een overzicht van activa (investeringen) en passiva (vreemd en eigen vermogen).
  6. Financieringsplan: Beschrijf hoe eventuele tekorten gefinancierd worden.

Tips voor het opstellen van een financieel plan

Voor startende ondernemers kan het lastig zijn om een financieel plan op te stellen. Schakel daarom hulp in van een ervaren boekhouder of een platform zoals Bizantium. Wil je het toch zelf doen, wees dan realistisch. In de eerste jaren mag je al tevreden zijn als je break-even draait. Stel dus geen onrealistische doelen.

Financieel plan maken via Bizantium

Een oprichting in 3 stappen

Bizantium verzamelt alle informatie in een intuïtieve flow, genereert de nodige documenten, waaronder het financieel plan, en houdt alle partijen op de hoogte met realtime updates. Wanneer het dossier compleet is, wordt de oprichting met een digitale volmacht voltooid bij de notaris.

+/-
0
werkdagen
meer dan
0
ondernemingen opgericht
0
%
digitaal
0
+
jaar ervaring

Hoeveel kost een financieel plan?

De kosten van een financieel plan variëren, afhankelijk van de complexiteit van het plan, van €600 tot €2000. Voor KMO’s zijn de kosten doorgaans lager dan voor grotere ondernemingen. Sommige adviseurs hanteren een uurtarief, variërend van €100 tot €300.

Wie kan mijn financieel plan opvragen?

Wie kan mijn financieel plan opvragen?

Het financieel plan bevat vertrouwelijke informatie en is niet zomaar voor iedereen toegankelijk:

  • Financieel adviseur: Met jouw toestemming kan een ingeschakelde adviseur toegang krijgen.
  • Kredietverstrekkers: Bij een leningaanvraag kunnen zij het plan opvragen om de financiële situatie te beoordelen.
  • Overheidsinstanties: In sommige gevallen, zoals een belastingcontrole, kunnen overheidsinstanties het plan opvragen.

Financieel plan voor externe financiering

Een financieel plan voor externe financiering is bedoeld om potentiële kredietverstrekkers te overtuigen. Het omvat een overzicht van inkomsten, uitgaven en groeiprognoses.

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?

Plan een gratis call met een startersadviseur

Klaar voor een vlotte, digitale oprichting?

Plan een gratis call met een startersadviseur

Deze al gelezen? Relevante content voor startende ondernemers

nl_BENL