Bizantium

Dayrate calculator

Wil je als freelancer aan de slag, maar weet je niet hoeveel je dagelijks moet factureren om je huidige loonpakket als bediende te evenaren? Gebruik dan onze gratis dayrate calculator!

Profielfoto Kris Van den Bogaert

"Een verademing in het Belgische ondernemingslandschap."

Binnen de minuut je resultaat

Opstartadvies van experts

Honderden ondernemers gingen je voor

Het ideale uurtarief als freelancer

Wie als freelancer aan de slag wil, moet ervoor zorgen dat hij een correct uurtarief hanteert. Dat ideale freelance tarief wordt beïnvloed door een paar factoren, zoals de sector waarin je actief bent, of het aantal factureerbare uren je dat je op jaarbasis kan presteren.

Prijszetting gebaseerd op je huidige loonpakket

Overweeg je om je huidige job als bediende in te ruilen voor een freelance opdracht? Dan wil je waarschijnlijk een berekening maken van hoeveel euro per uur je minstens moet aanrekenen om een nettoloon te bekomen dat in lijn ligt met je huidige loonpakket.

Die hebben we dan ook voor je gebouwd! Je kan onze dayrate calculator hiernaast gebruiken. Gratis, en voor niks. Deel hem gerust met je collega freelancers in spe.

Hou rekening met een risicopremie van 15% die we aan je gemiddelde uurtarief toevoegen, zodat je in periodes waarin je minder opdrachten hebt niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe bereken je nu juist je tarief?

Het resultaat uit de calculator hierboven is een goede benchmark om je freelance uurtarief vorm te geven. We helpen je hieronder stap voor stap bij het bepalen van je freelance uurtarief.

Je inkomsten

Het inkomen dat je nodig hebt om comfortabel te leven is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met onze dayrate calculator kan je alvast een correcte prijs berekenen op basis van je huidige verloning als bediende. Gebruik die berekening als basis.

Nadien kan je zelf wat marktonderzoek doen. Sluit je aan bij freelancer groepen, zoals starter.network of Freelancers in Belgium, en ga in gesprek met like-minded freelancers die dezelfde potentiële klanten voor ogen hebben als jij. Als freelancer zal je op je netto belastbaar jaarinkomen personenbelasting betalen, en als je vanuit een vennootschap werkt ook vennootschapsbelasting.

Je kosten

Om je netto belastbaar jaarinkomen te berekenen neem je je bruto-inkomsten, min je beroepskosten, je betaalde sociale bijdragen en ook de premies betaald in het kader van een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen.

Onder je beroepskosten vallen alle kosten die je maakt in het kader van je activiteiten als freelancer, zoals een nieuwe laptop, software, materiaal, maar ook verzekeringen en opleidingen.

Kosten die je privé sowieso maakt, maar die je business ten goede komen, kan je maar best inzetten als fiscale aftrekposten. Hier zijn enkele kosten die soms vergeten worden:

  • reiskosten: bezoek je op verlof een sectorbeurs of zakelijke opleiding? Dan kan je een deel van die reiskosten aftrekken.
  • abonnementen: als jij een Spotify abonnement of videobewerkingsprogramma betaalt dat je ook voor zakelijke doeleinden gebruikt, inbrengen.
  • boeken: non-fictie boeken die je mindset scherp houden of je extra inzichten brengen als ondernemer? Zakelijke kost.
  • relatiegeschenken: ook aan prospecten, niet enkel aan bestaande klanten.
  • dagvergoedingen: was jij voor het werk een dagje op de baan? Dan keer je jezelf een extra ‘dagvergoeding’ uit. Voor het buitenland een ‘buitenlandse dagvergoeding’. Enkel voor vennootschappen.


“Meer kosten maken”, is trouwens geen strategie meer. Alles wat je hier bovenop uitgeeft zijn eigen uitgaven. Het gezegde “gewoon meer kosten maken” is verouderd en gaat je meestal niet helpen.

Nu, als jij graag met een grote SUV rijdt en daar graag €400/maand extra voor betaalt, mag dat natuurlijk! Je bent dan ook freelancer geworden voor een reden.

Zorg er wel voor dat je niet voor de valstrik van ‘inflation creep’ valt. Dat is de onverwachte stijging in levenskosten (inflatie) zodra je inkomen stijgt, die in de weg kan staan van je langetermijndoelen.

Je werkregime

Een uurtarief bepalen houdt pas steek wanneer je weet hoeveel uren je ongeveer zal werken, en nog belangrijker, hoeveel uren je kan factureren aan je opdrachtgever. Hou er rekening mee dat je ook tijd aan administratie, verplaatsingen en andere zaken zal spenderen.

In het weekend werken kan ook nog altijd, maar zorg ervoor dat je een regime hebt dat je op jaarbasis gemakkelijk volhoudt.

Je uurtarief

Bovenstaande factoren in kaart gebracht? Dan kan je je uurtarief bepalen. Als start up zou je een lager tarief kunnen hanteren dan gangbaar is om meer opdrachten binnen te halen. Op de lange termijn is dat geen gezonde strategie. Je verkoopt immers je eigen tijd, die gelimiteerd is.

Voor langere opdrachten zou je bijvoorbeeld ook met een projectprijs kunnen werken. Dit geeft je vaak ruimte om te onderhandelen met de opdrachtgevers. Bereken wel een correcte prijs op basis van de verwachte prestaties en periode, anders kan je bedrogen uitkomen.

Voor een copywriting of vertaling opdracht zou je ook een prijs per woord kunnen hanteren. Zoals je ziet, zijn er naast een uurtarief nog andere opties om je expertise te factureren.

Hoe bereken je nu juist je tarief?

Het resultaat uit de calculator hierboven is een goede benchmark om je freelance uurtarief vorm te geven. We helpen je hieronder stap voor stap bij het bepalen van je freelance uurtarief.

Sector

De sector waarin je actief bent kan in grote mate bepalen hoeveel je zal verdienen als freelancer. De IT-sector staat bijvoorbeeld bekend om zijn hoge tarieven. Zoals hierboven al vermeld, doe je er goed aan om je eigen marktonderzoek te doen bij andere freelancers binnen je sector.

Expertise en meerwaarde

Waarom zou een opdrachtgever specifiek voor jou kiezen? Welke expertise en meerwaarde kan je delen die een andere freelancer misschien niet heeft?

Sommige opdrachten zijn simpelweg meer geschikt voor senior freelancer profielen. Probeer je binnen je markt te profileren als dé expert die opdrachtgevers de meerwaarde kan bieden die ze zoeken.

Opdrachtgever

Multinationals betalen gemiddeld meer dan kleinere ondernemingen. Zorg er altijd voor dat je exact weet wat er van je verwacht wordt. Sommige opdrachtgevers hebben bepaalde ervaringen met freelancers waar ze gewend aan zijn. Probeer je dienstverlening daarop af te stemmen.

De opdracht

Voor een opdracht waarbij je administratieve ondersteuning biedt bij een KMO zal je een lager tarief moeten hanteren dan voor een dringende opdracht als grafisch vormgever voor een multinational die zo snel mogelijk een campagne wil opzetten.

Een hoger tarief betekent ook niet altijd dat een opdracht beter is. Een langdurige opdracht waarbij je enkele maanden zekerheid verwerft met een iets lager tarief is zeker ook interessant. Zorg voor een goede mix aan opdrachten, die je makkelijk met mekaar kan combineren.

Schaarse freelancers vragen een hoger uurtarief

Hoe groter de vraag, hoe exclusiever je expertise en ervaring, hoe hoger de bereidheid om meer te betalen. Sterke concurrentie kan de prijs dan weer drukken. Senior profielen zullen doorgaans ook een hoger uurtarief aanrekenen.

Lengte en inhoud van de opdracht

Langere opdracht en schijnzelfstandigheid

Voor een opdracht waarbij je administratieve ondersteuning biedt bij een KMO zal je een lager tarief moeten hanteren dan voor een dringende opdracht als grafisch vormgever voor een multinational die zo snel mogelijk een campagne wil opzetten.

Een hoger tarief betekent ook niet altijd dat een opdracht beter is. Een langdurige opdracht waarbij je enkele maanden zekerheid verwerft met een iets lager tarief is zeker ook interessant. Zorg voor een goede mix aan opdrachten, die je makkelijk met mekaar kan combineren.

Inhoud

Om een gelukkig leven te leiden als freelancer is een correcte prijs belangrijk, maar de inhoud van je opdrachten misschien nog belangrijker. Je wilt immers met plezier aan het werk gaan, en écht van de vrijheden van het leven als freelancer kunnen genieten.

Bespreek je je plannen graag met een van onze startersadviseurs? Check hieronder onze agenda’s, en plan een kennismakingsgesprek in!

Zijn er nog vragen?

We sommen de meest gestelde vragen hiernaast voor je op.

Geen antwoord gevonden? Boek dan een gratis call met een van onze startersadviseurs!

Startersadviseur
Om die vraag te beantwoorden, hebben we een flow gebouwd die op basis van jouw input een simulatie maakt.

Doe de test!

Wil je Bizantium als accountant inzetten voor je klanten? Dan hebben we verschillende pakketten voor je, met een aantal oprichtingen per maand. Je bepaalt nog steeds zelf de fee die je wil aanrekenen voor een oprichting.

Voor de starter kost een digitale oprichting van een bv gemiddeld €2400. Daarin zijn de notariskosten van €1099 en de inschrijving in het KBO van €105,5 inbegrepen.

Alle oprichtingskosten zijn 100% fiscaal aftrekbaar.

Bizantium werkt nauw samen met Fiskcouncil+; een digitaal boekhoudkantoor gevestigd in de Brusselse rand.

Aangezien je gegevens na de oprichting al op het Bizantium platform staan, kan Digicount in no time jouw dossier opstarten.

Via het dashboard volg je als accountant samen met de starter de voortgang van de oprichting in real-time op. Hoeveel en welke adviesverlening je daarbij aanbiedt, bepaal je zelf.

Self-starters worden door onze in-house experts persoonlijk begeleid bij hun digitale oprichting. ‘Digitaal’ betekent bij Bizantium niet hetzelfde als ‘Self-service’.

Daar mag je gerust van zijn! Onze flows zijn zodanig opgebouwd dat ze rekening houden met de meest recente fiscale technieken.

Als accountant kan je daarenboven via het admin paneel zelf aangeven welke fiscale technieken je naar voor wilt brengen.

We gaan proactief op zoek naar de ideale manier om jouw vennootschap op te richten.

Binnen de minuut je resultaat

Opstartadvies van experts

Honderden ondernemers gingen je voor

nl_BENL